Toimitukselta

Kesäloman vietto tuntuu kukkarossa

(PÄÄKIRJOITUS) Kesäloman vietto ei ole pelkästään huoletonta lomailua. Etenkin pienituloisissa perheissä ahdistusta aiheuttaa se, ettei rahaa jää pakollisten menojen jälkeen huvituksiin. Osa jättää vuokran maksamatta ja käyttää rahat lomailuun.

Tämä näkyy Vantaan sosiaalitoimessa, josta haetaan rahaa vuokrarästien maksuun kesän jälkeen (VS 3.6.).

Ilmiö on inhimillinen ja ymmärrettävä, sillä vanhemmat haluavat tarjota kesällä lapsilleen edes jotain tavallisesta poikkeavaa kesäohjelmaa. Kun loman jälkeen koulussa tai päiväkodissa kysytään, mitä kesällä on puuhattu, on kiva kertoa edes jotain. Ja onhan arjesta irroittautuminen tärkeää aikuisillekin.

Kesän huvitukset ovat kuitenkin melko kalliita, vaikka ei matkustaisikaan ulkomaille tai lähtisi risteilylle. Huvipuistossa vietetystä päivästä tulee hintava, kun rannekkeet on ostettava useammalle lapselle ja ruuat vielä päälle. Eikä isolla porukalla ole itsestäänselvää lähteä edes Helsingin keskustaan, jos täytyy ostaa monta seutulippua ja huolehtia eväistä.

Koululaisten lomat ovat lisäksi pitkiä ja järkevää tekemistä pitäisi keksiä useammalle päivälle.

Onneksi Vantaalla on mukavasti kesälomatekemistä, joka on kohtuuhintaista tai jopa ilmaista. Nuorisotyötä tehdään tuttuun tapaan konteissa, jotka sijaitsevat tänä vuonna Vetokannaksella, Koivukylässä, Tikkurilassa ja Länsimäen skeittipuistossa. Uimarannalle ja leikkipuistoihin voi tehdä päiväretkiä, tai lähteä vaikka lampaita katsomaan Hakunilaan tai Koivuhakaan.

Lapsille on tietysti tärkeintä on vanhempien tai muiden läheisten läsnäolo. Onneksi loma tarjoaa mahdollisuuden tähän ja se ei maksa mitään.

Mia Lindström

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet