Toimitukselta

Viikon syysloma jakaa mielipiteitä

Pääkaupunkiseudun kouluissa Kirkkonummea lukuun ottamatta syysloma on tänä vuonna viikon mittainen. Lokakuun puoliväliin ajoittuva loma jakaa mielipiteitä. Moni opettaja ja koululainen ottaa viikon loman mielellään vastaan, vaikka se ei työvuotta lyhennäkään – ja vaikka yli kahden kuukauden kesäloman jäljiltä töitä on tehty vasta parisen kuukautta. Työssäkäyvät vanhemmat sen sijaan voivat olla toista mieltä.

Pienen koululaisen jättäminen yksin viikoksi ei houkuttele."

Kahden työssäkäyvän perheessä vanhempien koko vuoden lomat eivät pääsääntöisesti edes yhteenlaskettuina riitä kattamaan koulujen pitkiä lomia. Viikon syysloma vain pahentaa tätä ongelmaa. Pienen koululaisen jättäminen yksin viikoksi ei houkuttele. Ja isommallekin viikon loma voi tarkoittaa viiden päivän oleilua yksin kotoa, tietokone kaverina. Tämä ei varmasti lisää koululaisten jaksamista, saati perheiden hyvinvointia.

Kahden vanhemman ja kahden hoitohaluisen ja -kykyisen mummilan perheissä viikon syysloma ei tuone ongelmia. Mutta yhä suuremmassa osassa perheistä tukiverkot puuttuvat ja vanhempia on vain yksi. Millainen on lasten syysloma näissä perheissä?

Osa vanhemmista voi toivoa viikon syyslomaa, jotta matkustaminen ulkomaille olisi helpompaa. Suomessa kouluista saa kuitenkin viikon loman anomalla, kuten perheet ovat tähänkin saakka tehneet. Kun läheskään kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä matkalle, tuntuu oudolta, että viikon lomaa perustellaan näin.

Espoossa viikon syysloma on kokeilu, josta kerätään mielipiteitä. Toivottavasti kokeilun vaikutuksia erilaisiin lapsiin ja perheisiin pohditaan vielä perusteellisesti.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet