Toimitukselta

”Työttömien lapset” omaan ryhmään

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaa rajasi subjektiivista päivähoito-oikeutta reilu vuosi sitten, elokuussa 2016. Tuolloin kaupungissa siirryttiin lakimuutoksen mahdollistamana systeemiin, jossa kokopäivähoitoon ovat oikeutettuja ne lapset, joiden vanhemmat käyvät töissä, opiskelevat tai ovat yrittäjiä.

Jos lapsen vanhemmat syystä tai toisesta ovat kotona, on lapsi oikeutettu varhaiskasvatukseen, joka on 20 tuntia viikossa.

Muutos ei kaikilta osin mennyt niin sanotusti putkeen. Milloin riideltiin siitä, saavatko kaikki lapset päivähoidossa aamupuuroa, milloin lasten muuten eriarvoisesta kohtelusta.

Säästöjä on kuitenkin syntynyt yli odotusten ja ne ovat syntyeet henkilöstökuluista. Tänä vuonna varhaiskasvatuksessa tavoitellaan jo liki miljoonan euron säästöjä (VS 23.8.).

Jatkossa osa-aikaiset ja osa-viikkoiset lapset ovat omissa ryhmissään. Tässäkin syntyy säästöä, sillä nyt työntekijät voidaan sijoittaa ryhmiin aiempaa tehokkaammin.

Uusi järjestely mahdollistaa myös nyt sen, mistä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajausta alun perin kritisoitiinkin. ”Työttömien lapset” ovat jatkossa omassa ryhmässään, kokoaikaiset omassaan.

Nähtäväksi jää, muuttuvatko valtuutettujen puheet teoiksi."

Demarit vaativat viime viikolla päivähoidon rajausten purkamista. Kokoomus esitti puolestaan ”muutosturvaa”, joka mahdollistaisi sen, että perheen elämäntilanteen muuttuessa lapsi saisi olla tutussa päivähoitoryhmässä ainakin puoli vuotta.

Nähtäväksi jää, muuttuvatko valtuutettujen puheet teoiksi. Kumpi painaa lopulta enemmän; miljoonan euron säästöt vai lasten yhdenvertainen kohtelu?

Mia Lindström

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet