Istuva presidentti tarvitsee haastajansa

(PÄÄKIRJOITUS) Neljännes Helsingin asukasluvusta. Yli puolet Espoon tai 70 prosenttia Vantaan väestä. Kokoomuksen jäsenmäärä yli nelinkertaisena.

Presidentti Sauli Niinistön taustajoukkojen keräämät 156 000 kannattajakorttia on vaikuttava määrä, mihin tahansa lukuun sitä vertaakaan.

Myös gallupluvut ovat olleet jäätäviä. Helsingin Sanomien teettämässä, pari viikkoa sitten julkaistussa gallupissa 68 prosenttia vastanneista olisi äänestänyt Niinistöä presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella. HS-gallupin mukaan Niinistö oli suosituin ehdokas paitsi kokoomuksessa, niin myös keskustan, SDP:n, perussuomalaisten, vihreiden kuin vasemmistoliitonkin kannattajien keskuudessa.

Mikael Jungner hahmotteli kuluneella viikolla sosiaalisessa mediassa tulevia presidentinvaaleja. ”Niinistö valitaan presidentiksi 2018. Vapaavuori 2024 ja 2030. Tuo on selvää. Mutta kenestä presidentti 2036? Sitä voi alkaa jo jännittää”, Jungner leukaili.

Näytti tulos ennakkoon kuinka selvältä tahansa, niin demokratia tarvitsee vaaleja. 1970-luku ei ollut suomalaisen monipuoluedemokratian ylevintä aikaa, ja tuon ajan lapsikin ymmärsi, että presidentti Urho Kekkosen jatko vuonna 1974 poikkeuslailla oli – no ainakin poikkeuksellista. Vuoden 1978 valitsijamiesvaaleissa Kekkosen takana olivat niin keskusta, SDP, SKDL, kokoomus, RKP, LKP kuin Ålands Samling. Kristillisten Raino Westerholm, SMP:n Veikko Vennamo, perustuslaillisten Ahti M. Salonen ja SKYP:n Eino Haikala olivat tuolloin rohkeita miehiä ja tekivät ehdokkuudellaan demokratialle palveluksen tuomalla keskusteluun sen toisen näkökulman.

70-luvun Suomi on mennyttä, ja aika on nyt toinen. Silti ja siksi Niinistökin tarvitsee haastajansa.

Mikko Heino

Kommentit (2)

Kommentit

Jungnerin vitseistä ei onneksi tarvitse välittää. Suomalaisista yli 80 prosenttia asuu jatkossakin muualla kuin Helsingin seudulla. Siksi Vapaavuoresta ei tule Suomen presidenttiä. Niinistö ilmeisesti tarvitsee täkäläisen haastajan, jotta asetelma säilyisi.

suomensuomalainen

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Vantaan Sanomien blogeihin!

Vantaan Sanomat tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia vantaalaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin. 

 

Haluatko blogistiksi?

 

Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.