Kenen uskontoa päiväkodissa saa opettaa?

(PÄÄKIRJOITUS) Pitääkö päivähoidossa olla uskonnollisia toimituksia vai ei? Tätä pohti moni lukijamme viime viikolla, kun uutisoimme siitä, että uskonnolliset toimitukset loppuvat päiväkodeista (VS 27.9.).

Jatkossa päiväkodeissa ei lueta esimerkiksi ruokarukousta ja jos joulukirkkoon mennään, pyydetään huoltajalta lupa etukäteen.

Muutos pohjautuu Opetushallituksen uusiin ohjeistuksiin ja kuntien uusiin varhaiskasvatussuunnitelmiin. Niissä linjataan, että varhaiskasvatuksen tulee olla uskonnollisesti sitoutumatonta.

Uskontoon liittyviä asioita ei päiväkodeissa kuitenkaan kielletä. Päinvastoin; varhaiskasvatuksessa on niin sanottua katsomuskasvatusta, jossa tutustutaan eri uskoihin ja katsomuksiin.

Lapsille on hyvä jo pienestä pitäen kertoa erilaisista uskonnoista ja myös uskonnottomuudesta."

Muutos on varmasti tervetullut etenkin Vantaalla, joka on yksi Suomen monikulttuurisimmista kaupungeista. Peräti 16,6 prosenttia kaupungin asukkaista on vieraskielisiä. Määrä on enemmän kuin missään muualla Suomessa.

Vieraskielisten määrän ennustetaan kasvavan voimakkaasti Helsingin seudulla vuoteen 2030 mennessä. Tuolloin Vantaan asukkaista noin 28 prosenttia, eli liki 70 000 asukasta, olisi vieraskielisiä.

Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu tällä hetkellä 59 prosenttia vantaalaisista eli noin 130 000 kaupunkilaista. 

Lapsille on hyvä jo pienestä pitäen kertoa erilaisista uskonnoista ja myös uskonnottomuudesta. Maailma muuttuu ja on tarpeen, että varhaiskasvatus on tässä muutoksessa mukana.

Jokaisella perheellä on onneksi päivähoidon ulkopuolella mahdollisuus syvemmin harjoittaa omaa uskontoaan parhaaksi katsomallaan tavalla.

Mia Lindström

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Vantaan Sanomien blogeihin!

Vantaan Sanomat tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia vantaalaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin. 

 

Haluatko blogistiksi?

 

Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.