Muokkaa

Arvon mekin ansaitsemme – päivä hoivakodissa

”Saatanan akka, painu helvettiin”. Huutoa tehostavat huitovat nyrkit ja potkivat jalat. Rauhalliset ja kauniskäytöksiset ihmiset ovat muuttuneet aggressiivisiksi ja rivouksia huuteleviksi häiriköiksi. Ei, huutajat eivät ole diakonian päihdeasiakkaita tai laitapuolen kulkijoita. Olen muistisairaiden hoivakodissa. Olen tullut katsomaan äitiäni.

Aamuherätys. Hyvää huomenta äiti. Pesu, puuro ja lääkkeet. Kello on 8.00.

Valokuvat. Valokuvien katselu on äidin lempipuuhaa. Muistelemme äidin lapsuutta. Koulu loppui ja päällä oli kaunis kansallispuku. Kävimme uimassa joessa ja vesi oli lämmintä. Soudimme saareen mansikkapaikkaan ja suu oli täynnä punaisia marjoja. Me serkukset olimme kuin sisaruksia. Minä olen äidin Maila-serkku.

Ruoka-aika. Perunat ovat äidin lempiruokaa. Syötän häntä. Suu ammottaa auki kuin pienellä linnunpoikasella odottaen ruokkijaa. Lusikka osuu välillä maaliinsa, välillä menee ohi. Hyvää.

Tellervo. Tellervo on äidin paras ystävä. Yhdessä he kuuntelevat radiosta ja levyltä musiikkia. Virsiä, humppaa, jenkkaa, valssia ja tangoa.  Metrotytöt, Kipparikvartetti, Annikki Tähti ja Vieno Kekkonen ovat suosikkeja, mutta yksi on ylitse muiden: Tapio Rautavaara ja Isoisän olkihattu. Tellervo osaa viheltää ja laulaa ulkoa lähes kaikki iskelmät. Hän ei osaa mennä omaan huoneeseensa.

Pekka. Pekka on äidin toiseksi paras ystävä. Sillä on pehmeä ja pörröinen turkki, jota on kiva silittää ja paijata. Pekan herkkua ovat maito ja silakat. Tarjoan sille maitoa lautaselta ja vaaleanpunainen kieli lipittää sitä innoissaan, onpa hyvää. Ruokailun jälkeen Pekka kehrää tyytyväisenä sylissä ja huokailee.  Pekka on tilattu nettikaupasta. Se on robottikissa. 

Ruoka-aika. Pinaattikeittoa.

Lauluhetki. Äiti tykkää laulaa yhdessä. Yhteinen aloituslaulumme on aina Arvon mekin ansaitsemme. Sitten laulamme Suvivirren ja Heinillä härkien kaukalon. Ei ole väliä, onko kesä vai talvi, kunhan laulamme tuttuja lauluja.

Nukkumaanmenoaika. Pesu, iltapala ja lääkkeet. Hyvää yötä äiti. Kello on 18.30.

 

Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista Vanhustenviikkoa.

 

Tiina Gröhn,

Diakoniakeskuksen sihteeri

Jeesusteippiä-blogi

Mitä on elämä? Parisuhteen hoitamista, työtä, armollisuutta ja kiljuva uhmaikäinen kaupan lattialla. Jeesusteippiä-blogissa tartutaan elämää ja yhteiskuntaa sarvista. Bloggaajina perhetyön, diakonian ja kasvatuksen ammattilaiset Vantaan yhteisestä seurakuntatyöstä.