Vyöhykemalli ei houkuta pois auton ratista

(PÄÄKIRJOITUS) Kuinka paljon matkalippu ensi vuonna maksaa? Joudunko maksamaan matkalipustani enemmän vai kuulunko niihin onnekkaisiin, jolla matkustaminen halpenee? Tätä pohti moni lukijamme, kun uutisoimme viime viikolla Helsingin seudun liikenteen (HSL) uudesta niin sanotusta vyöhykemallista (VS 8.11.).

Tarkkoja lippuhintoja ei ole vielä päätetty, mutta muutosta on luvassa joka tapauksessa.

Uudessa mallissa pääkaupunkiseutu ja lähialueet jaetaan neljään eri vyöhykkeeseen. Jatkossa matkan hinta määräytyy pääosin Helsingin keskustasta mitatun etäisyyden mukaan. Mitä kauempana keskustasta asut, sitä enemmän matkustamisesta maksat.

Vaikka junamatka Vantaalta keskustaan on sujuva ja parhaimmillaan nopeakin, saattaa hinta olla yllättävän korkea."

Kuten HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi jutussamme uudistuksesta totesi, ”aina on voittajia ja häviäjiä”.

Selvää on, että eri asuinalueet ovat Vantaalla eriarvoisessa asemassa. Esimerkiksi Kartanonkoski kuuluu vyöhykkeeseen B ja alueet Kehä III:n ulkopuolella, kuten Tikkurila, Koivukylä ja Korso, vyöhykkeeseen C.

Tämä saa aikaan sen, että vaikka junamatka Vantaalta keskustaan on sujuva ja parhaimmillaan nopeakin, saattaa hinta olla yllättävän korkea.

Jos julkisen liikenteen halutaan olevan aito vaihtoehto yksityisautoilulle, täytyy sen olla luotettavaa, selkeää ja hinnaltaan kilpailukykyistä. Näihin toiveisiin vyöhykeuudistus sekä HSL:n lukuisat lipputyypit erilaisine hintoineen eivät tuo helpotusta.

Sekava uudistus takaa jatkossakin sen, että vaivatonta matkantekoa arvostava kääntää avainta oman auton virtalukossa sen sijaan, että vaihtaisi auton julkiseen liikenteeseen.

Mia Lindström

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Vantaan Sanomien blogeihin!

Vantaan Sanomat tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia vantaalaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin. 

 

Haluatko blogistiksi?

 

Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.