Kulttisarja herätti historian eloon

(PÄÄKIRJOITUS) Keijo Komppa Paasikivenä, Leif Wager Rytinä, Martti Pennanen Tannerina, Risto Mäkelä Molotovina, Mikko Niskanen Stalinina…

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen kolmen vuoden takainen toive toteutui nyt marraskuussa, kun Yleisradio laittoi Areenaan nähtäväksi 1970-luvun suursarjan Sodan ja rauhan miehet.

Ensi kerran loppuvuonna 1978 esitetty Sodan ja rauhan miehet oli aikansa tapaus. Ohjaaja-käsikirjoittaja Matti Tapion dokumenttipohjainen näytelmäsarja kertoi Suomen tiestä talvi- ja jatkosotiin, ja ajan hengessä sitä lyötiin myös ulkopoliittisella leimakirveellä.

Itsenäisyyden juhlavuonna Aku Louhimiehen versio Tuntemattomasta sotilaasta on vetänyt saleja täyteen. Siinä missä Tuntematon kuvaa sotaa korpisoturin silmien korkeudelta, Sodan ja rauhan miehet siirsi kerronnan kabinetteihin ja karttojen ääreen, sinne missä tapahtumien ketju kansakunnan sotiin vei. Tuon ajan huippunäyttelijöiden roolitöitä täydensivät asiantuntijat, heistä vahvimpana aikalaistodistajana neuvotteluissa mukana ollut Johan Nykopp.

Sarjaa kaivannut pääjohtaja Liikanen painotti 2014 Ilta-Sanomien haastattelussa kansakunnan muistista huolehtimista. Niin kuumottava sarja oli, että sitä ei haluttu esittää vielä vuonna 1977, jolloin sekä Venäjän vallankumouksesta että Suomen itsenäistymisestä oli kulunut 60 vuotta. YYA-sopimuksen 30-vuotismaljatkin ehdittiin nostaa alta pois keväällä 1978.

Joka tapauksessa Yleisradio on tehnyt kulttuuriteon laittamalla sarjan nähtäville edes Areenaan Suomen 100-vuotisjuhlinnan lähestyessä loppuaan. Kerronnan tahti on nykymenoon verkkainen, mutta silti soisi uusien sukupolvienkin näkevän historian heräävän eloon.

Mikko Heino

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Vantaan Sanomien blogeihin!

Vantaan Sanomat tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia vantaalaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin. 

 

Haluatko blogistiksi?

 

Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.