Lapsen oikeudet eivät toteudu Vantaalla

(PÄÄKIRJOITUS) Lapsen oikeuksien päivää vietettiin maanantaina. Teemapäivä toi oivan tilaisuuden päättäjille ja muille vaikuttajille olla kauniine sanoineen lasten asialla.

Todellisuus on kauniita sanoja karumpi. Esimerkiksi laadukas varhaiskasvatus ei toteudu Vantaalla tasa-arvoisesti. Se, hoitaako lastasi koulutettu, pätevä ammattilainen vai ei, on sattumankauppaa (s. 4).

Vantaalla työskentelevät lastentarhanopettajat ovat palkkakuopassa naapurikaupunkeihin ja -kuntiin verrattuna. Tämä aiheuttaa sen, että pätevät työntekijät hakeutuvat töihin muualle. Esimerkiksi ruotsinkielisellä puolella liki joka toinen lastentarhanopettaja on epäpätevä tai virka on täyttämättä.

Kilpailukykyinen palkka on yksi tekijä, joka lisää työn houkuttelevuutta. Asuminen on pääkaupunkiseudulla kallista ja kohtuuhintaisista asunnoista on pulaa. Sillä, että naapurikunnassa saa 2500 euroa enemmän palkkaa vuodessa, ja sitä kautta lisää pelimerkkejä elämiseen, on merkitystä.

Myös lastensuojelussa on pitkäaikaisia ongelmia, joita Vantaalla on yritetty parantaa useilla eri toimenpiteillä. Päteviä ammattilaisia on yritetty houkutella töihin myös palkkoja korottamalla.

Edes raha ei riitä motivaattoriksi, jos työn sisällössä ja kuormituksessa on haasteita. Ruohonjuuritasolla tästä kärsivät lapset, jotka eivät saa ajoissa apua ja heidän ongelmansa syvenevät.

Kuten moni maanantaina totesi, lapsissa on tulevaisuus. Rahaa ja toimia kannattaa siis ohjata tulevaisuuden toivoille aiempaa runsaskätisemmin.

Mia Lindström

Kommentit (9)

Kommentit

Lasten oikeudet Vantaalla toteutuvat vain säätämällä Lex Vantaa. Siinä mm. määritetään, kuinka paljon yhden lastensuojelun työntekijän vastuulla saa olla enintään lapsia. Mitenkään muuten ei Vantaata saada järjestykseen. Viranomaiset - eduskunnan oikeusasiamies, lapsiasiavaltuutettu, aluehallintovirasto jne. - ovat vuosien mittaan yrittäneet saada Vantaata kuriin. Tuloksetta. Myös Vantaan luottamushenkilöt ovat virkamiesten edessä voimattomia. Kun virkamies päättää olla toteuttamatta esim. lautakuntien päätöksiä ja suosituksia, ei kukaan sille voi mitään.

Peli on kaikkiaan lasten kannalta Vantaalla jo menetetty. Mikä on virkamiesjohdon asema ja vastuu (Nenonen, Salminen, Cantell-Forsbom, Lehto-Häggroth, Askola-Vehviläinen)? No, Nenonen jo jättääkin hukkuvan laivan.

Tässä valaiseva esimerkki "Vantaan arvoista" suoraan vantaalaisen sosiaalityöntekijän suulla: "Lastensuojelun asiakasmääriä on Vantaalla pyritty kikkailemaan paperilla todellista pienemmäksi. Työntekijöitä on painostettu pudottamaan joukosta perheitä, joiden ongelmat eivät ole pahimmasta päästä, mutta jotka yhä tarvitsisivat tukea".
Vantaan malliin.

Jäsenkirjavirkamies

Eivät ne lasten asiat toteudu muuallakaan Suomessa .
Jos 10 vuotiaan raiskannut aikuinen mies ei saa oikeaa tuomiota hirvittävästä pedofiilisestä teostaan koska uhri 10vuotias lapsi ole kunnolla osannut vastustella joko :
pelosta, ymmärtämättömyyttään , vanhemman aikuisen miehen manipulointiin ja ehkä painostukseen alistuen , ollaan todella pelottavassa maailmassa lasten oikeuksien suhteen Suomessa .

Mitä tekee lapsiasiamiehet , Tuomas Kurttila ,lastensuojelun virkamiehet ja heidän päänsä ministeri Annika Saarikko ?
Siunaako he tuon päätöksen ihan oikeana ratkaisuna ?

CALWX9

jep ei toteudu lasten etu koska lastensuojelu ei ole lapsia varten vaan sijoittajia varten esm100 000per lapsi vuosi kyllä tässä hommasta pitäisi tuomita elinkautiseen jotka rikastuvat lasulla ps kaikki lapset jotka on kodista revitty niin noin 5prosenttia lapsista kuuluisi oikeasti kodinulkopuolelle mutta kun kukaan ei valvo mitä lasu tekee niin olo on kuin kissa pöydällä ja sen mukaista lasten kiusaamista ja perheiden ps briteissä lasun väki jos tekee aiheettoman huostaanoton niin heidät tuomitaan vankilaan

beni hill

perkele mitä hurskastelua oli ylen a stuodio jossa ei otettu lasun lapsikauppaa esille kun ei ilmeisesti saanut kertoa asiasta eli joka toinen tunti lapsi viedään poliisien voimalla kodista kukaan vaan ei tiedä miksi minäpä kerron että lasu on vitsi ja että jokainen lapsi maksaa 100 000 euroa per vuosi veronmaksajalle kun samaan aikaan lasun suojatyöpaikassa olevat itkevät että heillä ei ole aikaa lapsille minä todellakin toivon että tämmöiset lasun työntekijät vaihdetaa oikeisiin lapsirakkaisiin ihmisiin jotka todella välittävät perheistä ja eikä aina syylistäsivät ps sivusta seurannut lasun toimintaa joka ei ihan kestä päivänvaloa

beni hill

jep katsoin tossa äsken staduin lasun sivuja oli niin härski esittely video että kaikki on ok vaikka a studion ollut lasun kippari saa jatkuvasti reklamaatiota eli ei perkele lasten etua saa ilmeisesti julkisesti tuoda esille ps lokakuunliike lukekaa sieltä asioita jotka ovat faktoja ei höpö juttuja

beni hill

ja vielä jos padooran lipasta avata kansalle esm ylen kanavilla niin ei koskaan tule kansalle lapsikauppa esille eli lasu on vitsi ja suojatyöpakka ja hallitus siunaa lapset ihmiskaupalta on surullista että ei ketään kiinosta lapsen etu suomi100vuotta on pelkkä vitsi

beni hill

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Vantaan Sanomien blogeihin!

Vantaan Sanomat tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia vantaalaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin. 

 

Haluatko blogistiksi?

 

Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.