Muokkaa

Nyt-hetki – mistä yhteistä aikaa lapsenlapsen kanssa?

Leivotaanko mummo pipareita? Usein kuulen tämän toiveen lapsenlapseni suusta, kun vietämme aikaa yhdessä. Isovanhempana voin antaa jakamatonta aikaani ja huomiota lapsenlapselleni.
Työnjakommekin on muotoutunut selkeäksi – kauli sinä mummo taikina, niin minä otan taikinasta muotilla pipareita.

Yhdessä puuhasteleminen kasvattaa ainutlaatuista tunnesidettä lapsenlapseen ja antaa mahdollisuuden tarjota hänelle uusia elämyksiä ja muistoja. Samalla voimme vaihtaa kuulumisia, kertoilla ajatuksistamme, mietteistämme.  Elämän kauniit ja arvokkaat asiat välittyvät seuraavalle sukupolvelle yhdessä tekemisen kautta. 

Isovanhempi tai muu lapselle tärkeä aikuinen, onko aikasi kortilla? Ajan puute ottaa herkästi yliotteen elämästä ja uusi sukupolvi voi karata huomaamatta käsistämme. Pieni ihminen on kuitenkin vähään tyytyväinen, hän hyväksyy meidät sellaisina kuin olemme ja opettaa meitä samalla seuraamaan maailmaa lapsen silmin. Usein riittää pelkkä läsnäolo ja kuunteleminen. Näin meillä itsellämmekin on ainutlaatuinen tilaisuus palata lapseksi jälleen – saamme luvan leikkiä ja hassutella yhdessä lapsen kanssa. Ehkä oma pinna on myös ajan myötä hiukan pidentynyt ja monet asiat elämässä ovat vuosien myötä saaneet oikeat mittasuhteet.

Minä olen isovanhempana vain käymässä lastenlasten elämässä. Yritän muistaa, että isovanhemman rooli on pysytellä taustalla, mutta olla tarvittaessa lisätukena. Mummona voin omalta osaltani tukea lastenlasteni perusturvallisuutta yhteiskunnassa, joka muuttuu nopeasti. 

Ajoittain muistutan itseäni, että minulla isovanhempana on lupa olla armollinen itseäni kohtaan.  Isovanhemmuuteen ei ole syytä kerätä myyttistä hohdetta tai suorituspaineita.  Ajankäytön rajallisuus on hyvä huomioida.  Meitä isovanhempia on moneksi: työelämässä olevalle isovanhemmuus on osa aktiivista elämää, toinen isovanhempi on jo jättänyt työelämän taakseen ja ajankäyttö on väljempää.  Isovanhemmuus on yksilöllinen kokemus – se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi kaikille.

Perheneuvoja Hellevi Hilska-Salonen

Jeesusteippiä-blogi

Mitä on elämä? Parisuhteen hoitamista, työtä, armollisuutta ja kiljuva uhmaikäinen kaupan lattialla. Jeesusteippiä-blogissa tartutaan elämää ja yhteiskuntaa sarvista. Bloggaajina perhetyön, diakonian ja kasvatuksen ammattilaiset Vantaan yhteisestä seurakuntatyöstä.