Toimitukselta

Junakyyti ei vastaa kaikkien tarpeisiin

(PÄÄKIRJOITUS) Jos asuu juna-aseman lähellä, tarvitseeko autoa enää mihinkään? Pelkkä aseman läheisyys ei yksin riitä autosta luopumiseen, kävi ilmi Vantaan kaupungin teettämästä selvityksestä (VS 30.12.).

Niin sanottu pysäköintikokeilu hyväksyttiin Vantaalla joulukuussa 2013. Sen ideana on, että lähellä juna-asemaa tai tietyn alueen keskustaa sijaitsevissa uusissa taloissa autopaikkamäärä on tavallista pienempi. Jokaiselle asunnolle ei siis ole korvamerkitty omaa autopaikkaa, kakkosauton pysäköintipaikasta puhumattakaan.

Kaupungin näkökulmasta kokeilu on ollut hyvä. Asemien liepeille on voitu rakentaa aiempaa enemmän ja aiempaa tiiviimmin asuntoja, sillä pysäköintipaikoille ei ole tarvinnut asettaa niin suurta painoarvoa.

Junalla kulkeminen ei yksin riitä, vaikka aseman tuntumassa asuisikin."

Asukkaiden näkökulmasta muutos ei ole kaikilta osin yhtä onnistunut. Esimerkiksi Kivistössä parkkipaikoista on yhä pulaa. Kun vielä tärkeimmät arjen palvelut ruokakaupoista terveysasemaan puuttuvat, ei ole ihme, että yksityisautoilija on käärmeissään vapaata ruutua etsiessään.

Työpaikan, koulun, arjen palvelujen ja harrastusten sijainnit luovat haastetta liikkumiselle, etenkin lapsiperheissä. Junalla kulkeminen ei yksin riitä, vaikka aseman tuntumassa asuisikin.

Ympäristön kannalta on toki kannattavaa, että yksityisautoilun hillitsemiseksi mietitään erilaisia vaihtoehtoja. Jos kuitenkin käy niin, että sinänsä vetovoimaisella alueella asumisesta tulee kohtuuttoman hankalaa, kannustaa se muuttamaan muualle.

Uusia mitoitusohjeita valmistellaan Vantaalla parhaillaan ja ne otetaan käyttöön ensi vuoden alusta. Nähtäväksi jää, miten asukkaiden palaute näkyy lopputuloksessa.

Mia Lindström

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet