A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kuusi katkeraa vuotta

Katkeruus purkautuu. Se on varma.

Niinistön voiton jälkeen demarit voivat vain muistella Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen valintajuhlia. Paavo Lipponen ylti 2012 presidenttikisassa viidenneksi. Tuula Haatainen oli nyt kuudes, mutta puolet pienemmällä ääniosuudella kuin Lipponen.

Katkeruutta on kasvatettu virittämällä työttömien aktivointimallista kansanliikettä, joka sytyttäisi punaisen lyhdyn työväentalon torniin ja innostaisi lakkoilijat kaatamaan hallitusta. Ainakin näissä vaaleissa agitaatio floppasi, kun koko vasemmiston kannatus jäi kuuden prosentin tasolle.

Antti Rinne kysyi demarijohtajien paniikkipalaverissa, miksei puolue kiinnosta? Siksi, että enää alle puolet suomalaisista äänesti viime eduskuntavaaleissa ideologioiden pohjalta.

Helppoja vastauksia jakavat Laura Huhtasaari, Paavo Väyrynen ja Nils Torvalds keräsivät yhteensä 15 prosentin kannatuksen. Väyrynen peittosi Matti Vanhasen, mikä saattaa myös pääministeri Juha Sipilän häpeään omiensa joukossa.

Sauli Niinistön voitto osoittaa, että ihminen ja inhimilliset asiat ratkaisevat. Niinistö oli uskottava puhuessaan syrjäytymisen torjunnasta, Suomen puolustuksesta, ideologisesti työttömistä ja aktiivimallin korjaustarpeista.

Voittaja ei myynyt vaalimukeja eikä jakanut ämpäreitä, vaan tarjosi luotettavuutta.

Pekka Haavisto -ilmiötä ei enää ollut. Haavistosta on tullut ikuinen kakkosmies, joka tarvitaan kaikissa kisoissa.

Suomalaiset saivat vahvan presidentin, jota he ovat kaivanneet Kekkosesta lähtien."

Seuraavina kuutena vuotena Niinistö voi toimia hyvin omaehtoisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja Nato-jäsenyyden valmistelussa Ruotsin kanssa. Kansa seuraa mukana.

Kansa odottaa, että Niinistö lausuu arvojohtajana mielipiteensä maahanmuutosta, työllisyydestä, velkaantumisesta, sote- ja maakuntauudistuksesta, vaikka ne ovat pääministerin, hallituksen ja eduskunnan asioita.

Suoran kansanvaalin ensimmäisellä kierroksella valitun presidentin valta on suurempi kuin hallitusmuoto säätää. Suomalaiset saivat vahvan presidentin, jota he ovat kaivanneet Kekkosesta lähtien.

Suomi sai myös asetelman, jossa katkeruutta voi purkaa yhteen mieheen.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet