A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Lahjonta, kiristys ja uhkailu

Lahjonta, kiristys ja uhkailu ovat olleet perinteisiä lastenkasvatustapoja, jotka nyt hallitsevat politiikkaa.

Alle puolet suomalaisista äänestää eduskuntavaaleissa puolueideologisin perustein. Poliitikkojen perinteinen valta on liudentunut.

Vaalit ratkaistaan elämäntapoihin, kulutukseen ja yksittäisiin asioihin liittyvillä kysymyksillä. Mikäli poliitikko lupaa äänestäjälle henkilökohtaisia etuja, ääni vilahtaa uurnaan kuin entisajan anekaupassa. Siksi Touko Aalto haluaa palauttaa vihreät perinteisiksi ympäristönsuojelijoiksi. Suojelu yhdistää ihmisiä yli puoluerajojen.

Sote-uudistuksessa äänestäjiä ei voi lahjoa, sillä kansalaiset eivät ymmärrä uudistusta.

Enemmistö kansasta puoluekannatuksesta riippumatta haluaisi valita itse lääkärinsä, mutta tämä potilasnäkökulma on jo aikaa sitten pilattu. Poliitikot keskittyvät hallintohimmeleihin, joita alun perin oli tarkoitus purkaa.

Kansalaisia ei voi kiristää maakuntauudistuksella, jonka perimmäisenä tarkoituksena on keskittää aluevaltaa pääministeri Juha Sipilän omalle puolueelle.

Maakuntavaalit eivät kiinnosta kansaa, sillä ihmisten usko äänestämisen merkitykseen hiipuu kaiken aikaa. Äänestysprosentit laskevat vaali vaalilta.

Uusilla vaaleilla uhkailu on ollut Sipilän tapa hiljentää keskustan sisäinen oppositio ja pitää kokoomus nöyränä hallituskumppanina. Tämä ei enää toimi. Keskustan kannatus jatkaa laskuaan ja oppositiopuolue demarit ohitti kokoomuksen kannatusluvut.

Demokratiaan kuuluu, että kansa pakotetaan vaaleissa ratkaisemaan suurten uudistusten kohtalo."

Olemme siirtyneet vaaleja edeltävään aikaan. Uudet vaalit tarvitaan sote- ja maakuntauudistuksen ratkaisemiseksi. Demokratiaan kuuluu, että kansa pakotetaan vaaleissa ratkaisemaan suurten uudistusten kohtalo.

Katsokaa Saksaan, jossa Suomen kokoomusta vastaavat kristillisdemokraatit muodostavat hallituksen sosialidemokraattien kanssa. Vaalien alla demarien johtaja Martin Schulz haukkui kristillisdemokraattien Angela Merkelin maan rakoon.

Tilanne laukesi, kun Saksan demarit vaihtoivat johtajaa. Kun asioista voidaan sopia, ihmiset ovat pelkkiä pelinappuloita.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet