Aapo SiippainenKirjoittaja on Helsingin Uutisten toimittaja.

Lasten kanssa on puhuttava enemmän syömisestä

Valtio julkaisi viime keväänä historian ensimmäisen ravitsemussuosituksen, joka koskee erikseen varhaiskasvatusta. Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset -julkaisussa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ovat vahvistaneet, että ruokailu on tärkeä osa varhaiskasvatuksen opetusta.

Varhaiskasvatuksen ammattilaisilla on itselläänkin vielä paljon uutta opeteltavaa, mitä kaikkea ruokailu voi olla ja miten se kannattaisi hoitaa. Painetta tuovat erikoisruokavaliot sekä puheet kasvis- ja vegaaniruuan kysynnän lisääntymisestä.

Vantaan Sanomien (VS 8.8.) juttua varten tekemäni soittokierros pääkaupunkiseudun opetusjohtajille ja koulujen ateriapalveluista vastaaviin yrityksiin paljastaa, että kotiläksyjä tehdään nyt tosissaan.

Helsingin ulkopuolella harva päiväkoti tarjoaa vegaanista ruokaa, mutta kaiken pitäisi olla pian kunnossa, jos buumi iskisi yhtäkkiä. Juuri nyt suurkeittiöt opiskelevat, miten erikoisruokavalioista saisi maistuvampia ja ravintoarvoiltaan parempia. Reseptejä kokeillaan, logistiikkaa hiotaan ja epäonnistumisista opitaan.

Mitä enemmän päiväkotien ja koulujen ammattilaiset joutuvat keskustelemaan erikoisruokavalioista ja ratkaisemaan niihin liittyviä ongelmia, sitä suuremmaksi kasvaa ymmärrys kaikkea ruokaa ja ruokailua kohtaan. Vaikutus on toivottavasti myönteinen. Ennakkoluuloja vähentävät asenteet siirtyvät päiväkodeissa lapsille ja heidän myötään koteihin vanhemmille.

Aapo Siippainen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet