LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Valinta lapsen päivähoidosta kuuluu perheelle

Subjektiivinen päivähoito-oikeus tarkoittaa nimenomaan lasten oikeutta hyvään ja turvalliseen varhaiskasvatukseen. Perheillä pitää olla mahdollisuus valita haluavatko tätä oikeutta käyttää vai järjestävätkö hoidon jollain muulla tavoin.

Edistykselliset naiset yli puoluerajojen olivat aikoinaan eduskunnassa tätä uudistusta aikaansaamassa ja sen rajaaminen nyt, kun yhteiskunta on paljon kehittyneempi ja tasa-arvoisempi tuntui todella epäoikeudenmukaiselta.

Perheiden ja lasten oikeuksien puolustaminen on siis yhtä tärkeää tänään kuin viime vuosikymmenillä. Mitkään jo saavutetut hyvät ja toimivat asiat evät ole enää itsestään selviä.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palautus ei tarkoita, että kenenkään tarvitsee viedä lapsensa päiväkotiin koko päiväksi. On edelleen mahdollista hoitaa lastaan kotona ja käyttää vain 20 tunnin varhaiskasvatusoikeus. Valinta on perheillä itsellään, kuten kuuluukin olla.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palautuksesta johtuvat kulut olisi voitu välttää sillä, että sitä ei olisi ensinkään rajattu kuten Helsinki ja Espoo tekivät. Jos typeryyksiä tehdään niin niistä joutuu yleensä maksamaan.

Meillä Vantaalla kokoomus ja muut oikeistopuolueet halusivat mennä mukaan hallituksen leikkauspäätökseen ja näin ollen Sosialidemokraatit, Vasemmistoliitto ja Vihreät hävisivät äänestyksen edellisessä valtuustossa.

Uusi valtuusto oli onneksi kuitenkin koostumukseltaan poliittisesti sellainen, että aiemmin rajausta kannattaneet puolueet joutuivat taipumaan kompromissiin palauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus kaikille. Myös työttömien lapsille.

Epäoikeudenmukaista on se, että lapset ja perheet joutuvat päivähoidon osalta eriarvoiseen asemaan Suomessa riippuen siitä missä kunnassa asuvat. Siksi subjektiivinen päivähoito-oikeus on palautettava voimaan kaikissa kunnissa lainsäädännöllä ensi hallituskaudella.

Tarja Eklund

Vantaan kaupunginvaltuutettu (sd.)

Uudenmaan Demarinaisten varapuheenjohtaja

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet