LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Koulukiusaamisen kitkemiseen löytyy keinoja, jos tahtoa on

Kouluissa tulee olla nollatoleranssi kaikenlaiselle kiusaamiselle. Koulun rehtori on mielestäni velvollinen puuttumaan asiaan ja kontaktoimaan kiusaajan sekä kiusatun vanhempia asiasta keskustelemiseksi.

Mielestäni on perin kummallista, että kiusaamista on ja siihen ei puututa.

Yleistäen ja tuskin paljoa pieleen menemättä voinee sanoa, että Suomessa ei taida koulua olla, jossa kiusaamista ei tapahtuisi. Tutkimukset osoittavat valitettavasti, että halki Suomen joka viidettä ja joissakin kunnissa jopa joka neljättä kiusataan koulussa. Yksi pahimmista kouluista löytyy Hollolasta, niin sanotusta KiVa koulusta. Erilaisilta sivustoilta voi lukea kuinka yksityishenkilöt, perheet listaavat kouluja kiusaamismäärän mukaan.

On se perin kummallista, ettei tällaista saada loppumaan. Mistä kiikastaa?

Opettajien ja rehtorien pelko puuttua asioihin, mitä tässä pelätään.

Perusuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa on tehnyt kiusaamista koskien lakialoitteenkin. Lakiko pitää Suomessa tehdä itsestäänselvyydestä?

Koulukiusaaminen.fi -sivustolla kehotetaan jokaisen koulun tekemään kiusaamisen ennaltaehkäisysuunnitelma. Tiedustelin asiaa Vantaan opetustoimen johtajalta, onko Vantaalla kaikissa kouluissa sellainen ja onko se läpikäyty oppilaiden kanssa.

Asioihin voi puuttua maalaisjärjelläkin ja ottaa asiat puheeksi. Niin tiukasti, ettei kiusatun tarvitse pelätä kiusaajien taholta kostoa.

THL:n tutkimuksen mukaan lapset ja nuoret ovat yksinäisiä, eli keskusteluyhteys perheessä ei välttämättä aina ole kunnossa. Katse siis koteihin ja koulujen henkilökuntaan. Kouluissa opettajat ovat ylityöllistettyjä suurten ryhmäkokojen ja vuoksi. Mutta ylin valta kouluissa on rehtoreilla.

Heihin siis suuntaan nyt katseeni ja toivon, että jokaisen koulun rehtori ottaa asiakseen saada omalle koululleen maine kiusaamisvapaana kouluna.

Muiden kaupunkien niin kutsuttujen ”kiusaamisvapaiden koulujen” mallista ja keinoista voisi ottaa esimerkkiä. Kuulemani mukaan tällainen löytyy ihan läheltäkin, Keravalta.

Asiaan voidaan puuttua ja asioita muuttaa, kun tahtoa on.

Tanja Vahvelainen,

Vantaan kaupunginvaltuutettu (ps.), sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, Lapsi- ja nuorisovaltuutettu

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet