LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Julkisista palveluista ei pidä tehdä bisnestä

Vantaan Sanomat uutisoi, kuinka kaupungin lastensuojeluun ollaan tuomassa sijoitusbisnestä. Yksityinen varainhoitoyhtiö FIM luo sijoitusinstrumentin, jolla on tarkoitus vähentää kaupungin menoja. Säästöistä rahastoyhtiö kuorii itselleen paksun siivun.

FIM on osuuskaupparyhmään kuuluvan S-pankin varainhoitoyhtiö. Näinkö toimii nykyisin osuuskauppaväki?

Itse esitin sosiaali- ja terveyslautakunnassa, että päätöstä ei hyväksytä. Jätin asiasta myös eriävän mielipiteen.

Kyse on niin sanotuista sosiaalisen vaikuttavuuden arvopapereista. Erityisesti Iso-Britanniassa maan konservatiivihallitus on ajanut arvopapereiden käyttöä osana rajua palveluiden yksityistämislinjaa. Aiheesta on Iso-Britanniassa tehty runsaasti kriittistä tutkimusta eivätkä tulokset ole mairittelevia.

Nyt liiketoiminnan kohteeksi Vantaalla on otettu neuropsykiatrisista oireista kärsivät lapset, jotka nimenomaan oireidensa takia joutuvat lastensuojelutoimenpiteiden kohteeksi. Häiriöihin kuuluvat muun muassa ADHD tai Aspergerin oireyhtymä.

Ennaltaehkäisy on tärkeää. Se on inhimillistä lapsille, mutta sillä voidaan myös säästää menoissa. Mutta miksi tähän ei käytetä julkista rahaa? Mikä oikeus varainhoitajalla on tulla ottamaan mahdollisista säästöistä oma osuutensa?

Tällainen projekti on jälleen yksi osoitus siitä, miten yritysten voitontavoittelu hivuttautuu aivan sosiaali- ja terveyspalveluiden ytimeen. Näin paitsi palveluista, myös ihmisistä tehdään jonkinlaisia hyödykkeitä.

Jos maan hallituksen ajama sote-hanke etenee, juuri tällainen on se muotti, johon julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita ryhdytään puristamaan.

Tämä suunta pitää kääntää. Hyvinvointivaltiossa yksityinen bisnes ei voi sanella tahtia.

Antero Eerola, kaupunginvaltuutettu, Uudenmaan Vasemmistoliiton pj.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet