LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Annetaan lapsille jouluilorauha

Joulu on kristillinen rauhan juhla, jota Suomessa on totuttu viettämään perheen ja sukulaisten parissa. Perheillä on usein omat perinteensä joulun vietossa ja lapset ovat tärkeitä joulun ilojuhlassa.

Joskus rauhoittuminen kotioloissa voi saada aikaan ikäviä piirteitä, kun jouluaaton viettoa alkaa säestämään aikuisten liiallinen alkoholin käyttö. Lasten jouluilo ja tunnelma unohtuvat ja aikuisten juhliminen muuttuu kovaääniseksi ja muuten niin hiljainen isä ryhtyy laulamaan ja örveltämään.

Kuvitellaan, etteivät lapset huomaa, jos nyt muutama lasi on otettu, mutta monet muistavat omasta lapsuudestaan miten pelottavalta se tuntui, kun vanhempien eteen ilmestyi laseja jotain juotavaa.

Kenties mieleen muistuu se joulu, jolloin isä kompastui kuusen jalkaan kaataen koko komeuden tai se, kun isä ja äiti vetäytyivät keittiöön keskustelemaan tiukkaan sävyyn menneistä asioista. Se tuntui pelottavalta ja sai vetäytymään peiton alle itkuisena odottamaan, että aamu tulisi pian.

Pahimmillaan myöhäisen joulupukin sijasta kodissa vieraili poliisi naapureiden hälyyttämänä ja lastensuojelun sosiaalityöntekijä varmistamassa lasten hyvinvoinnin.

Voisiko joulurauhaan kuulua tänä jouluna myös lasten jouluilorauha jokaisessa perheessä, niin että lapsille jäisi mukavat muistot joulun vietosta ja sen tunnelmasta. Tällaista tunnelmaa voisi sitten jakaa leikki- ja koulutovereiden kanssa ja sitä on mukava muistella sitten joskus tulevaisuudessa omien lasten kanssa.

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa on joulurauhatoiveista huolimatta varauduttu myös ongelmiin jouluna. Osa ammattilaisista päivystää sekä sosiaalihuollossa että terveydenhuollossa perheiden apuna ja turvana joulun pyhinä.

Annetaan heille myös joulurauha ja jouluiloa siitä, että tämä joulu sujuikin rauhallisesti!

Jukka T. Salminen

Apulaiskaupunginjohtaja

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet