LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Korkeakoulujen rahoitusmalli vaikeuttaa koulujen toimintaa

Hallitus on uudistamassa ammattikorkeakoulujen rahoitusmallia vuoden 2021 alusta. Jos uudistus toteutuu, niin oppilaitos saa yhdestä valmistuneesta insinööristä 75 prosenttia enemmän rahaa kuin sairaanhoitajasta tai tradenomista.

Paljon sairaanhoitajia ja/tai tradenomeja kouluttavat ammattikorkeakoulut, kuten Vantaalla toimiva Laurea-ammattikorkeakoulu, menettävät yhtäkkiä rahoituksestaan miljoonia, mikäli ammattikorkeakoulujen saama kokonaisrahoitus ei lisäänny. Tämä ei voi olla vaikuttamatta toimintaan.

Opiskelijan toisesta saman tasoisesta tutkinnosta maksetaan koululle 50 prosenttia vähemmän kuin ennen. Elinikäinen oppiminen ja ammatin vaihto vaikeutuvat, koska koulujen ei kannata kouluttaa alan vaihtajia.

Korkeakoulujen rahoitukseen tarvitaan vakautta ja ennakoitavuutta. Suomen kaltaisessa pienessä maassa oppilaitoksia on kannustettava yhteistyöhön ja tutkintojen korkeaan laatuun. Esitetyssä rahoitusmallissa oppilaitokset laitetaan yhä enemmän kilpailemaan toisiaan vastaan nollasummapelissä.

Vaikka parannat toimintaasi, häviät, mikäli joku toinen parantaa vielä enemmän.

Ulla Kaukola,

kaupunginvaltuutettu (sd.),

OAJ:n valtuutettu,

eduskuntavaaliehdokas

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet