LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Uusi taksilaki on johtanut vain ongelmiin

Vantaalla on tuskailtu koko viime vuosi vanhusten ja vammaisten kuljetuspalveluista. Tulevaisuus on yhä sumun peitossa, sillä palveluiden kilpailuttaminen ei ole onnistunut yhdessäkään Uudenmaan kunnassa. Ongelma on, että kohtuullisesti toimiva nykysysteemi pitää korvata jollain, jonka luotettavuudesta ei ole mitään varmuutta.

Juurisyy tähän on viime kesänä voimaan tullut liikennepalvelulaki, jonka ytimessä on ollut taksiliikenteen vapauttaminen. Se on ollut Juha Sipilän hallituksen ja aivan erityisesti liikenneministeri Anne Bernerin lempilapsi. Berner on ollut eräänlainen yhden naisen tuhoojapartio Suomen liikennejärjestelmässä.

Tähän asti koetun perusteella laissa ei ole mitään hyvää. Se on ajanut taksiliikenteen sekasortoon, johon kuuluvat villi sekava hinnoittelu, mutta ennen kaikkea laadun romahdus. Myös pientä linssiin viilaamista taksamittarien käytössä on voinut havaita.

Uudet kuskit eivät yksinkertaisesti tiedä, mihin ajaa. Vanhoilla, rehellisillä yrittäjillä homma toimii onneksi hyvin kuten ennenkin.

Silti uusien kuljettajien syyllistäminen ei auta. He yrittävät vain koota kapeaa leipäänsä. Vika on laissa, joka sallii ratin taakse istumisen ilman alkeellisimpiakaan tietoja osoitteista. Omakohtaista kokemusta on kertynyt runsaasti viime syksyltä.

Tervejalkaisella ihmisellä on toki muitakin liikkumisen vaihtoehtoja.

Samalla keskuudessamme on vammaisia ja ikäihmisiä, joiden liikkuminen voi olla täysin taksin varassa. Heidät on heitetty nyt keskelle samaa kaaosta.

Lain puolesta eduskunnassa äänestivät keskusta, kokoomus, siniset ja RKP. Vastaan olivat SDP, Vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset. Tämäkin on hyvä muistaa keväällä, kun hiljennymme hetkeksi äänestyskopin rauhaan.

Bernerin läpiajaman liikennepalvelulain kaataminen pitääkin kirjata seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Uusi ja parempi laki pitää valmistella laajalla pohjalla, jossa mukaan otetaan työntekijöiden ja yrittäjien edustajat, mutta myös vammais- ja eläkeläisjärjestöt.

Antero Eerola

kaupunginvaltuutettu

Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja

eduskuntavaaliehdokas

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet