Vantaa-Seura

Historialuento keski- ja uudenajan Vantaasta

Lillaksen tonttimaa syksyllä 2017.

Andreas Koivisto

Arkeologi Tuuli Heinonen luennoi otsikolla Mårtensby ja Lillas – vantaalaisen kylän vaiheita keskiajalla ja uuden ajan alussa. Heinonen kertoo kylätontin historiasta sekä Lillaksen tilaa hallinneesta varakkaasta Bonden kauppiassuvusta. Bondet kävivät kauppaa Tallinnassa, jonne vietiin esim. puutavaraa ja eläviä eläimiä. Takaisin tuotiin mm. suolaa ja rautaa.

Yhdistämällä historialliset ja arkeologiset lähteet on saatu mielenkiintoisia tietoja tilan vaiheista 1500- ja 1600-luvuilla. Lillaksen esimerkin kautta välittyy tieto monimuotoisista elinkeinoista, yhteyksistä ja aineellisesta kulttuurista Vantaalla ja Uudenmaan maaseudulla.

Heinonen osallistui aikoinaan Lillaksen arkeologisiin kaivauksiin ja tekee tällä hetkellä aiheesta väitöskirjaa. Heinonen on tarkastellut aihetta myös Vantaa-Seuran uusimmassa vuosikirjassa Helsingin pitäjä – Vantaa 2019.

Luento järjestetään Övre Nybackan (os. Nybackankuja 4) avoimien ovien yhteydessä ma 4.2. klo 18. Kesto on noin yksi tunti. Vapaa pääsy!

Vantaa-Seura

Aikaisempia kirjoituksia

Vantaa-Seura

Vantaa-Seura-Vandasällskapet ry on kaikille vantaalaisille tarkoitettu kotiseutuyhdistys, joka tutustuttaa kotikulmiin järjestämällä retkiä, opastuksia, luentoja ja kulttuuritapahtumia. Julkaisemme myös kirjaa Helsingin pitäjä-Vantaa, olemme Helsingan keskiaikapäivän yksi järjestäjä ja kestikievari Övre Nybackan toimija.

Vantaa-Seura toivottaa kaikki Vantaan historiasta ja kulttuurista kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan yhdistyksen toimintaan. Vantaa on kotikaupunkimme, josta olemme ylpeitä. Kotikulmien tunteminen auttaa niissä viihtymään! Tule mukaan Vantaa-Seuraan!

Lue lisää kotisivuiltamme!

Uusimmat mielipiteet