LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Puiden polton haitat eivät katoa metsässä tallustelemalla

Puunpoltosta aiheutuvat terveyshaitat ovat niin kiistattomia, että Mika Raution puunpolttoa ylistävää kirjoitusta (VS 27.1.) voi pitää suorastaan edesvastuuttomana.

Uusissa omakotitaloissa on lähes poikkeuksetta koneellinen ilmanvaihto, jotta saavutettaisiin tervellinen sisäilma. Kun iv-kone imee puunpolton pilaamaa ilmaa, on ilmanvaihdon vaikutus täysin päinvastainen. Poistoilmalämpöpumpulla varustetuissa kohteissa ilmastoinnin poiskytkeminen keskeyttää myös lämmityksen, joten ilmastoinnin on oltava päällä, vaikka naapurin piipusta turpuaa miten musta savu tahansa.

Kirjoituksessa neuvotaan vähentämään altistusta terveydelle vaarallisille pienhiukkaseille kävelemällä metsässä. Todella lapsellista. Tyynellä pakkassäällä savusumu leijuu esim. Päiväkummussa vielä aamuyölläkin; pitäisikö siis paukkupakkasilla käyskennellä metsässä illasta aamuyöhön saakka.

Entä lapsiperheet? Lapset pulkkaan ja metsään, niinkö? Lapsille pienhiukkasten tuottaminen puita polttamalla on todellinen karhunpalvelus.

Vanhoissa omakotitaloissa myös tulisijat ovat vanhoja, jolloin palamistulos on kaikkea muuta kuin hyvä. Näissä vanhoissa taloissa on usein painovoimainen ilmanvaihto, jolloin puunpolton aiheuttama haitta ei osu omalle kohdalle. Omien havaintojeni mukaan myöskään puiden käsittely ja varastointi ei kaikilla ole asianmukaista.

Rakennusmääräysten kiristämisen yhtenä tarkoituksena on energiansäästö ja hiilijalanjäljen pienentäminen. Puiden poltto on ristiriidassa näiden tavoitteiden kanssa; varsinkin silloin kun puuta poltetaan talokohtaisissa huonon hyötysuhteen omaavissa tuliijoissa.

Väitteet, että rakennusmääräylksillä pyrittäisiin ohjaamaan puunpolttoon ovat siis silkkaa potaskaa.

Epätoivoinen savuttajan naapuri

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet