LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Ihmisarvo on palautettava hoivapalveluihin

Moni suomalainen miettii, uskallanko laittaa omat vanhempani hoivapalveluihin, ja miten minulle itselleni käy kun vanhenen? Hoivapalvelut ovat pitkään olleet kuin villi länsi: joissain paikoissa palvelu on erinomaista, ja toisissa ihmisarvoa ei kunnioiteta lainkaan. Ihmisarvo on palautettava hoivapalveluiden keskiöön. Hoivan tarkoitus on tuottaa hyvinvointia, ei rahaa sijoittajille.

Mielestämme kuntien valvonta on saatettava kuntoon. Tarvitsemme enemmän pistokokeita ja kovemmat rangaistukset kuntien ja palveluntuottajien välisiin kilpailutussopimuksiin. Suuret kaupungit voisivat myös laatia yhteisiä häpeälistoja palveluntuottajista, jotka koittavat viilata kuntia silmään, esimerkiksi haamuhoitajilla.

Lainsäädäntöä tulee myös uudistaa. Tarvitsemme sitovan hoitajamitoituksen, mutta se ei yksinään riitä. Lisäksi tarvitaan tarkempi laadukkaan hoidon määritelmä harrastus- ja kuntoutusmahdollisuuksista, itsemääräämisoikeudesta, lääkityksen annostelusta ja hinnoista, sekä arkisista palveluista kuten peseytymisestä ja ruoan saannista ja hinnoittelusta. Samalla tulee arvioida eri palvelujen kohtuullinen hinnoittelu.

Käynnissä oleva ihmiskoe on lopetettava. Tarvitsemme vahvaa julkista painetta, sekä poliittista halua löytää ratkaisuja. Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta on pyytänyt seuraavan kokoukseensa 25. helmikuuta selostuksen Vantaan valvontakäytännöistä.

Pirkko Letto, puheenjohtaja (sd.), sosiaali- ja terveyslautakunta

Joel Linnainmäki, jäsen (vihr.), sosiaali- ja terveyslautakunta, kansanedustajaehdokas

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet