LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Päivähoitoon tarvitaan lisää ammattilaisia

Mediassa on viime aikoina kohuttu ikäihmisten hoivapalveluiden heikosta laadusta. Huolissaan ollaan ja syystä. Katse tulisi kääntää vanhuspalveluiden lisäksi myös varhaiskasvatuksen tasoon ja päiväkodeissa esiintyviin puutteisiin.

Uudessa varhaiskasvatuslaissa henkilömitoitus on kahdeksan lasta yhtä aikuista kohden, kun aikaisemmassa laissa suhdeluku oli seitsemän. Uudessa varhaiskasvatuslaissa sallitaan myös mitoituksesta poikkeaminen päiväkotitasolla.

Henkilöstömitoituksessa joustetaan esimerkiksi henkilöstön sairastuessa tasaamalla suhdelukuja hoitoryhmien kesken, eikä sijaisia välttämättä palkata. Raportoinnissa voidaan kikkailla siten, että lapset merkitään kahteen eri ryhmään, vaikka ryhmät sijaitsevat samassa fyysisessä tilassa. Yhdessä tilassa voi näin olla yli 20 tai pahimmillaan jopa 30 lasta.

Näitä ongelmia esiintyy sekä julkisella että yksityisellä puolella. Henkilöstömitoitusta tulisi kuitenkin tarkastella ryhmätasolla.

Lapsen kokemuksen ja kasvurauhan kannalta ryhmäkoko on tärkeämpi tekijä kuin päiväkotiyksikön koko. Päiväkotien henkilöstömitoitusta olisikin nostettava ennen kuin varhaiskasvatuksen laajentamisessa voidaan edetä.

Kristillisdemokraatit esittävät 1 000 uutta ammattilaista päivähoitoon.

Loviisa Kaartokallio

2. varavaltuutettu,

Kansanedustajaehdokas (kd.)

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet