Marika Lumme

Kumpi on pahempaa, lumi vai loska?

(PÄÄKIRJOITUS) Tänä talvena on säästä riittänyt jutun juurta aamukahvipöydissä ja mediassa. Poikkeuksellisen runsasluminen talvi on ihastuttanut ja vihastuttanut. Moni toivoi lumisateiden jo hellittävän kaivaessaan autoaan lumipenkasta, tai autolleen paikkaa lumipenkasta. Samalla lapset kiljuivat toisaalla ilosta pulkkamäessä.

Viime viikonloppuna lumisade hellitti ja räntä piiskasi vasten kasvoja. Talvikengät kastuivat, kadut peittyivät loskasohjoon ja jättikokoisia vesilammikkoja syntyi sinne tänne. Kuului paljon harmitteluja kaduilla ja sosiaalisessa mediassa. Samaan aikaan lapset kiljuvat riemusta vesilätäköissä. Herää kysymys lumesta valittajille, kumpi on pahempaa lumi vai loska?

Ylitiemestari Erkki Tammistolla on kokemusta katujen kunnossapidosta Vantaan kaupungilla yli 40 vuoden ajalta. Hän sanoo kuluvan talven nousevan kolmen kärkeen lumisuudessaan ja auraustöiden haastavuudessa. Top kolmosessa ovat myös vuodet 2011 ja 1999. 1980-luvulla elettiin kunnon pakkastalvia, mutta lumen määrässä ja sään vaihteluiden tuomassa työmäärässä lähivuodet vievät voiton.

Tammisto sanoo viime viikonlopun olleen katujen kunnossapidolle painajaismainen. Vielä jos loska jäätyy, alkavat todelliset haasteet. Palautetta on kaupungille riittänyt, myös positiivista. Toive on myös aura-auton ratissa istuvilla: annetaan työrauha, eikä poukkoilla väliin. Tammistolla puolestaan on toive kaupunkisuunnittelijoille väljemmästä rakentamisesta. Tästä voit lukea netistä www.vantaansanomat.fi.

Ajatus niille, joita lumi ja loska harmittavat: jo ensi kuun jälkeen on huhtikuu ja virallisesti kevät.

Marika Lumme

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet