LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Elmoon voisi rakentaa sekä uimahallin että urheilupuiston

Vantaan Sanomissa oli mielipidepalstalla kysytty, miksi Elmoa lobataan Koillis-Vantaan uimahallin paikaksi. En tiedä lobbaamisesta, mutta paikkaa valittaessa pitää huomioida useita tekijöitä, joita kirjoittaja ei esitellyt kovinkaan laajasti.

Näitä tekijöitä esiteltiin uimahalliin liittyvässä yleisötilaisuudessa kaupungintalolla helmikuussa. Kirjoittajan mainitsemat kaavamuutostarpeet ovat näistä pienin.

Olisi tärkeää muistaa, että rakennettava halli vaikuttaa jopa seuraavat sata vuotta. Korson ja Koivukylän suuralueilla on lähes yhtä paljon väestöä, joten paikka tulee huomioida kaikkia alueen käyttäjiä ajatellen.

Elmon tontti on lähes kolme kertaa isompi kuin Korson tontit. Elmoon on mahdollista rakentaa kauan kaivattu urheilupuisto, johon esimerkiksi ratapyöräilijät voisivat viimein saada kauan toivomansa harjoittelualueen.

Isolle tontille mahtuisi myös muita toimijoita. Jos Elmon tontti nyt jätetään hyödyntämättä, tuskin urheilupuistoon enää investoidaan.

Korson tontit ovat siis sopimattomia, kun eri liikuntatarpeita arvioidaan, eikä niille voi myöhemmin lisärakentaa. Niiden hintaa nostaa pilaantunut maaperä, jonka poiston on arvioitu maksavan jopa kaksi miljoonaa euroa. Tälle rahalle olisi parempaakin käyttöä.

Radan läheisyys on tärkeä tekijä, mutta se ei tarkoita, että hallin tulisi olla aseman vieressä. Elmon kohdalla kuitenkin todettiin olevan paras joukkoliikennekattavuus, ja liikennettä kehitetään tarpeiden mukaan. Paikan saavutettavuus pyörällä ja jalankulkien tulee huomioida kaikkia alueen käyttäjiä ajatellen, jotka tulevat sekä Korson että Koivukylän suuralueelta. Elmo on keskellä aluetta, myös väestöllisesti.

Uimahallin rakentamista koskevassa yleisötilaisuudessa kävi ilmi, että hallia on suunniteltu vain 25 metrisiä ratoja ajatellen. Tilaisuudessa kerrottiin, että esimerkiksi Espoossa uudet hallihankkeet ovat perustuneet halleihin, joissa on 50 metrin radat.

Pitkät radat mahdollistaisivat monipuolisemmat toiminnot sekä vähentäisivät ruuhkan tunnetta radoilla. Nykyrahoituksella Vantaa ei kuulemma pysty näitä ratoja rakentamaan, mutta jos myöhemmin laajennetaan, se onnistuu vain Elmon tontille.

Anu Järveläinen

kaupunginvaltuutettu (vas.)

teknisen lautakunnan jäsen

eduskuntavaaliehdokas

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet