Leena Koivisto

Vantaalle pisteet hoivakeskustelusta

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaan kaupunki järjesti viime viikolla tilaisuuden, jonne oli kutsuttu vanhuksille tehostetun palveluasumisen ostopalveluja tuottavien yritysten edustajia (VS 9.–10.3.). Tapaamiskutsua siivitti luonnollisesti vanhushoivasta noussut vatakunnallinen kohu. Epäkohtia on alkanut pompahdella julkisuuteen sieltä täältä ja jo kolmen hoivakodin toiminta maassa on niiden vuoksi keskeytetty.

Hoivaongelmista on tihkunut esimerkkejä myös Vantaalla.

Vantaa ansaitsee pisteet siitä, että se on keskusteluavauksellaan tehnyt edelläkävijäkaupunkina siirron, joka julkisesti viestii kaupungin kantamasta huolesta ja halusta saada aikaan tekoja vantaalaisvanhusten hoivan laadun varmistamiseksi.

Mitä ne konkreettisesti ottaen voisivat olla, jäi tilaisuudessa epäselväksi. Apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salmisen sanoin kyseessä ei ollut hoivayhtiöiden edustajien puhuttelu tai kurinpalautus. Ilmapiiri lienee säilynytkin sopuisana, koska esimerkiksi Attendon toimitusjohtaja kiitteli tilaisuutta ja toivoi myös muiden kuntien vastaaviin innostuvan.

Raportoinnin tarkkuutta ja valvontakäyntejä kuitenkin aiotaan lisätä.

Ehkä vielä on kädessä vähän villoja, mutta ainakin tässä vaiheessa kaupungin aloitteellisuutta voi kiittää ja odotella mielenkiinnolla, miten osapuolet jatkossa asiassa toimivat. Sen sijaan Attendo-pomon tilaisuuden yhteydessä esittämä huomautus, että julkisuudessa pitäisi lisätä keskustelua siitä kuinka vain osa omaisista on aktiivisesti vanhusten elämässä läsnä, olisi voinut jäädä lausumatta.

Ilmiö sinänsä on varmasti monenkin keskustelun arvoinen ja eri tavoin yhteiskunnallisesti sekä kulttuurisesti selvittämisen arvoinen, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten niin vanhusten kuin kuntien kalliilla rahalla ostamat hoivapalvelut toimivat ja täyttävät velvoitteensa.

Miksi sitä piti tässä yhteydessä vilauttaa?

Leena Koivisto

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet