Tiina Örn

Sinä ja Sipilä vaalikopissa

Vain äänestämällä varmistat itsellesi oikeuden valittaa. Vaalien alla haluaisi jälleen kuulla tuota tuttua hokemaa. Vaikka äänestäminen ei ole ainut keino vaikuttaa, se on kansalaisen velvollisuus – äänestänyt on pitänyt demokratian puolta.

Äänestyskopissa jokaisella on vain yksi ääni. Jos äänestät, Juha Sipilän ja sinun äänelläsi on yhtäläinen painoarvo. Vain jättämällä äänestämättä annat muiden äänille enemmän voimaa. Mitä harvempi äänestää, sitä suurempi on annettujen äänten suhteellinen merkitys.

Keskusta oli viime vaalien voittaja ja äänimäärässä mitattuna seuraavana tuli kokoomus. Kaksi mainittua puoluetta muodostivat kolmanneksi eniten ääniä saaneiden perussuomalaisten kanssa hallituksen. Hallituksen muodostaneita puolueita oli äänestänyt 57 prosenttia heistä, joita hallituksen kokoonpano kiinnosti eli jotka käyttivät ääntään.

Kaikki meni juuri niin kuin demokratiassa pitääkin. Muu olisi ollut äänestäjien enemmistön huijaamista.

Seuraavan neljän vuoden aikana uusi hallitus tekee työtään. Hallitus muodostetaan vaalituloksen pohjalta.

Toivoa sopii, että puolueet pitävät lupauksensa ja vasemmistopuolueet tekevät hallitukseen päästessään vasemmistolaista politiikkaa, oikeistopuolueet oikeistolaista. Myös siinä välissä keikkuvien puolueiden tavoitteet selviävät puolueiden ohjelmista.

Mitä harvempi äänestää, sitä suurempi on annettujen äänten suhteellinen merkitys.”

Siitä, millaista politiikkaa tekevä hallitus sopii Suomelle nyt, päättää kansa tai siis he, joita asia ylipäätään kiinnostaa eli jotka äänestävät.

Vaalien välissä on ihan ookoo valittaa, jos riittävän moni ei ollut kanssasi samaa mieltä siitä, millaisen hallituksen Suomi tarvitsee. Ei kuitenkaan ole ihan ookoo ihmetellä sitä, että hallitus tekee sen kantavina voimina olevien puolueiden ohjelmien mukaista politiikkaa.

Ei varsinkaan silloin, jos olisi itse voinut vaikuttaa lopputulokseen, mutta ei viitsinyt, koska vaalipäivänä satoi.

Tiina Örn

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet