LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Köyhtyvät eläkeläiset ansaitsevat arvokkaan vanhuuden

Äskettäin julkaistun tiedon mukaan me suomalaiset olemme maailman onnellisin kansa. Väitän, että me eläkeläiset emme ole samaa mieltä.

Meitä on noin 1,5 miljoonaa eli lähes kolmannes koko väestöstä.

Keskimääräinen eläke on alle 1 500 euroa kuukaudessa eikä juuri nouse vuodesta toiseen. Meidän arkemme on taistelua nousevien asumiskustannusten, hintojen nousun ja lääkäri- sekä lääkekustannusten nousun kanssa.

Sipilän hallitus on leikannut lääkkeiden korvausosuuksia koska me olemme tietenkin sairastuneet ihan omasta syystämme. Paavo Lipponen laati pääministerikaudellaan eläkejärjestelmään niin sanotun taitetun indeksin, joka rankan verotuksemme ohella syö eläkkeitämme niin, että köyhyys keskuudessamme lisääntyy jatkuvasti.

Hurstin leipäjonoissa jo lähes puolet porukasta on eläkeläisiä ja tilastot kertovat karua kieltä seniorien maksuhäiriöistä sekä velkaantumisesta.

Miten tähän on tultu? Meillä on vastassamme muun muassa hallitus ja eduskunta joiden päätöksillä me köyhdymme. Epäilen, ettei kansanedustajien kapasiteetti riitä ratkaisemaan yhtälöä, jossa kohentuvat eläkkeet lisäävät 1,5 miljoonan eläkeläisen ostovoimaa ja jokaisesta ostotapahtumasta palautuu valtion kassaan 24 prosenttia arvonlisäverona. Tämä kohentaisi valtiontaloutta ja lisäisi työpaikkoja.

Tämän lisäksi meillä on vastassamme eläkeyhtiöt ja niiden johto. Ne sijoittelevat nyt miljardeja veroparatiisien tileille. Niiden tileillä on yli 200 miljardia euroa ja varat kasvavat lähes 20 miljardia vuodessa. Siis eläkkeisiin ei ole käytetty edes pientä siivua korkotuotoista.

Minulla on kauhuskenaario. Veroparatiisipiireissä on kyllä sen luokan pelureita, että on täysin mahdollista näiden varojen katoaminen "parempiin" taskuihin. Näin kävi 1990 luvun alussa, kun talonrakentajat ja yrittäjät lähtivät pankkiirien houkuttelemina ottamaan valuuttalainoja ja joutuivat maksumiehiksi kun talous romahti. Eivätkä koskaan selviä veloistaan.

Me sodan jälkeen syntyneet niin sanotut suuret ikäluokat kasvoimme pulavuosina ja niiden jälkeen vastuuntuntoon ja nostimme rakkaan yli satavuotiaan Suomemme hyvinvointivaltioiden joukkoon vuosikymmenien ahkeralla työllämme.

Nyt olisimme ansainneet arvokkaan vanhuuden, mutta valitettavasti näin ei ole. On täysin käsittämätöntä, että nämä piirit joiden kunnia-asia pitäisi olla meidän seniorien hyvinvoinnista huolehtiminen, ovat pahimmat vastustajamme.

He ovat valmiit jopa romuttamaan hyvinvointivaltion olemassaolon. Hoivatoiminta on myyty ulkomaisille bisnespiireille jotka vähät välittävät minkälaisissa törkyvaipoissa suomalainen mummo tai vaari makaa. Tai mihin nurkkaan päivänsä päättää ilman että kukaan huomaa ennen kuin hajuhaitat paljastavat asian.

Työssään lopen uupunut henkilökunta tekee minkä pystyy. Nyt poliitikot ovat alkaneet kauhistella ja hurskastella kilpaa miten asiat tullaan hoitamaan kuntoon ikään kuin eivät muka olisi tienneet missä mennään.

Hiekka on valumassa loppuun elämämme tiimalasissa. Meillä on oikeus arvokkaaseen vanhenemiseen. Meistä ollaan tekemässä varsinainen rääsyläisluokka. Meitä syyllistetään ahneudesta, siis meitä, jotka sinnittelemme alle 1 500 euron kuukausieläkkeellä.

On helppoa syyllistää 500 000 euron vuosipalkalla. Nämä etuoikeutetut usuttavat kimppuumme nuorisojärjestöjä, kun me ahneet eläkeläiset viemme leivän vauvojen suista, kun törsäämme tulevat eläkkeet. Minä väitän, että emme vie edes tuttia yhdenkään vauvan suusta, me haluamme vain sen, mikä meille kohtuudella kuuluu.

Me olemme olleet liian pehmeitä ja passiivisia ja sietäneet ala-arvoista kohtelua. Tehdään loppu sortamisestamme. Nyt uurnille ja ottakaamme asiat haltuun. Muistakaa ketä äänestätte, hyviäkin ehdokkaita on. Ja omaa edustajaa voi lähestyä vaalien jälkeenkin.

Seniorikansalainen

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet