Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Vantaa muisti äänestää omiaan

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaalaiset ottivat opikseen neljän vuoden takaisista eduskuntavaaleista. Tuolloin Vantaalta karkasi ääniä varsinkin Espooseen, ja vantaalaisten kansanedustajien määrä puolittui kolmeen. Neljän vuoden ajan vantaalaisista istuivat eduskunnassa vain sosiaalidemokraattien Antti Lindtman, kokoomuksen Sari Multala ja perussuomalaisten Mika Niikko.

Neljä vuotta sitten kymmenen eniten Vantaalla ääniä saaneen ehdokkaan joukossa oli vain viisi vantaalaista ja kärkikolmikossa ainoastaan yksi. Antti Lindtman oli ääniharava, mutta espoolaiset Timo Soini ja Alexander Stubb haalivat Vantaalta yhteensä yli 10 000 ääntä.

Tällä kertaa vantaalaiset muistivat äänestää vantaalaista. Lindtman, Multala ja Niikko muodostivat Vantaalla eniten ääniä keränneen kolmikon, ja Vantaan äänilistan kärkikymmenikössäkin oli seitsemän vantaalaista.

”Vantaa-puolue” tuplasi kansanedustajiensa määrän kuuteen, kun eduskuntaan nousivat myös vasemmistoliiton Jussi Saramo sekä sosiaalidemokraattien Kimmo Kiljunen ja Hussein al-Taee.

Lähellä oli, ettei Vantaa olisi saanut vielä seitsemättä kansanedustajaa. Perussuomalaisten Tanja Vahvelainen hengitti ääntenlaskennan viime hetkille saakka vaalipiirin viimeisen edustajanpaikan saaneen kokoomuksen Pihla Keto-Huovisen niskaan. Vahvelaisen läpimeno olisi myös nostanut perussuomalaiset valtakunnallisessa paikkamäärässä sosiaalidemokraattien rinnalle. Myöskään Liike Nytin vantaalaisehdokas Nina Nummela ei jäänyt kauaksi edustajanpaikasta.

Vantaan ääni kuuluu nyt paremmin eduskunnassa, ja myös ministerinsalkkuja saattaa olla luvassa. Sitä ennen maahan on neuvoteltava uusi hallitus. Sen aikataulun kanssa ei kannata vielä pidätellä hengitystä.

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet