LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Eriarvoistumista tulee torjua

Suomessa elää tällä hetkellä yli 100 000 lasta köyhissä perheissä. Pienituloisista lapsiperheistä noin 25 prosenttia on yksinhuoltajaperheitä. Vastaava osuus kahden huoltajan perheissä on 8 prosenttia.

Eriarvoisuus alkaa korostua jo varhaislapsuudessa. Perheen toimeentulo vaikuttaa paitsi vanhemmuuden kokemukseen ja jaksamiseen, myös lapsen mahdollisuuksiin harrastaa ja siihen, missä lapsi asuu ja mitä hän syö.

Köyhän perheen lapsien on todettu joutuvan herkemmin kiusatuksi vaatteiden, lelujen puutteen tai vapaa-ajan vieton mahdollisuuksiin liittyen. Täten yksinjääminen ja ulkopuolisuuden tunne ovat arkipäivää ja syrjäytymisen riski kasvaa.

Ruoka-aputoiminnassa näemme konkreettisesti viikoittain, miten ruoka-apua jonottavien eläkeläisten mutta myös lapsiperheiden osuus on kasvanut. On koskettavaa, kuinka ruokajonossa olevan pikkulapsen silmät kirkastuvat, kun hänet huomataan ja hän saa sen ihan oman keksipaketin käsiinsä.

Eriarvoistumiskehitykseen tulee vahvasti tarttua. On tärkeää toteuttaa esimerkiksi harrastetakuu, eli jokainen lapsi tulee olla oikeutettu ainakin yhteen harrastukseen. Allekirjoittanut on myös esittänyt valtuustoaloitteen muodossa harrastevälinelainaamojen perustamista kuntiin mahdollistamaan myös kalliimpien välinelajien harrastamista.

Vahti ry (Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin tuki ry) lähettää terveisiä hallitukselle: tarvitsemme kohtuuhintaisia asuntoja, perusturvan tason nostoa ja asenteiden muuttamista.

Tiina Tuomela,

kaupunginvaltuutettu (kd.),

Vahti ry (Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin Tuki) pj

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet