Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Vantaa kitkee työttömyyttä

(PÄÄKIRJOITUS)  Tuore hallitus linjasi tavoittelevansa 75 prosentin työllisyyttä koko Suomessa.

Vantaa on mallioppilas ainakin siinä, että kaupunki on jo saavuttanut hallituksen asettaman työllisyystavoitteen. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Vantaan työllisyysaste oli 74,9 prosenttia.

Huhtikuussa Vantaan työttömyysaste oli 7,9 prosenttia. Viimeksi työttömyysprosentti on ollut näissä lukemissa huhtikuussa 2012.

 

Vantaan työllisyyspalvelujen johtaja Timo Saari kertoo, että onnistumisen takana on tiivistä yhteistyötä eri tahojen, kuten kaupungin, Kelan ja järjestöjen kanssa (s. 6).

Paljon on Vantaalla tehtykin ja monet toimista näkyvät ihan konkreettisesti vantaalaisten arjessa. Erilaiset rekrymessut, joissa työnantajat, oppilaitokset ja muut asiantuntijat kohtaavat työnhakijat, ovat jo arkea. Lisäksi Vantaalla toimii nuorille aikuisille suunnattu Ohjaamo, josta saa neuvoja myös työn hakemisessa ilman ajanvarausta.

Keväällä Tikkurilaan avattiin maahanmuuttajien osaamiskeskus, josta maahanmuuttajat saavat apua työelämävalmiuksien kehittämisessä ja kieli- sekä ammattiosaamisen parantamisessa.

 

Työelämä muuttuu ja tuo työtä hakevalle uusia haasteita. Omasta osaamisesta pitäisi pitää huolta, jotta pärjää alati muuttuvilla työmarkkinoilla. Pelkän peruskoulun varassa eivät monen työpaikan ovet aukea.

Tätä varten tarvitaan matalan kynnyksen palveluja, jotta työtä hakeva tai alaa vaihtava pääsisi mahdollisimman nopeasti takaisin työelämään. Näiden palvelujen luomisessa Vantaa näyttää onnistuneen.

 

Vantaan ja monen muunkin kunnan haasteena kuitenkin on, miten saada kuntouttavassa työtoiminnassa tai palkkatuella työskentelevät pysyvämmin työelämään. Aika näyttää, pystyykö Vantaa pitämään työllisyysasteensa hallituksen toivomissa lukemissa.

 

 

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet