Vantaa-Seura

Helsingan keskiaikapäivä lähenee - ohjelma on julkaistu!

Keskiaikaista tunnelmaa Helsingan keskiaikapäivässä 2018.

Riina Koivisto

Helsingan keskiaikapäivä järjestetään lauantaina 10.8.2019 klo 11–18 Vantaan Pyhän Laurin kirkon ympäristössä Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Koko perheen kulttuuritapahtuma ja ohjelmalliset markkinat toteutetaan nyt neljättä kertaa.

Helsingan keskiaikapäivän kävijämäärät ovat muutamassa vuodessa kymmenkertaistuneet viime vuoden 8 000 kävijään.

– Varmaan tämä kielii siitä, että oman paikkakunnan historia kiinnostaa, eikä historiallisia tapahtumia ole muuten pääkaupunkiseudulla kovin paljon. Tänä vuonna Vantaan kaupunki on mukana tukemassa tapahtuman järjestelyjä ja se on osaltaan auttanut rikastuttamaan ohjelmaa. Nyt meillä on esimerkiksi kahden hevosen leikilliset turnajaiset, kertoo Pyhän Laurin kirkon tapahtumakoordinaattori Susanna Lönnqvist.

Päivän ohjelmassa on muun muassa käsityönäytöksiä, keskiaikamessu, luentoja, opastuksia, taistelunäytöksiä, lasten askartelupiste sekä musiikkia.

– Vaikka kävijämäärä on kasvanut, pyritään tapahtuma pitämään rauhallisena koko perheen tapahtumana, jota voi aistia leppoisasti ja kiireettömästi, Lönnqvist luonnehtii.

Omin käsin ja aistein koettavaa ohjelmaa on tänä vuonna pyritty entisestään lisäämään.

– Lapsille on keppihevos-, nappi- ja kilpityöpajat, aikuisille keskiaikaisen laulun työpaja. Ohjelmassa on tuttuja elementtejä edellisvuosilta, mutta myös uutta. Tänä vuonna esimerkiksi tutkija Anna Wessman esitelmöi metallinetsinnän harrastajista. Toivomme, että Helsingan keskiaikapäivä on aikamatka menneeseen, omille ja koko pääkaupunkiseudun juurille.

Tänä vuonna keskiaikapäivään matkaavien käytössä ovat jälleen Vantaan kaupunginmuseon ja Helsingin pitäjän kirkonkylän väliä noin puolen tunnin välein edestakaisin liikennöivät historialliset bussit. 

– Taustalla on halu vähentää parkkipaikkojen tarvetta ja olla ympäristötietoinen. Kuljetus 1960-luvun bussilla on ilmainen, mutta vapaaehtoisen maksun voi maksaa. Keskiaikaistyylistä hevoskyytiä emme pysty tarjoamaan, mutta toivomme, että ihmiset löytävät tämän mieleenpainuvan bussikokemuksen, rohkaisee Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto

Koivisto koordinoi tilaisuudessa noin viitisenkymmenen vapaaehtoisen työntekijän toimintaa ja vetää muun muassa opastetun kävelykierroksen, Lasten aikamatkan keskiaikaan.

– Olen kierroksella todellisuudessakin elänyt historiallinen hahmo, nimismiehen vaimo Sigrid, joka esittelee lapsille sitä, millaista kylässä on ollut 500 vuotta sitten. Mietimme, millaista keskiajalla oli elää lapsena ja etsimme yhdessä hajamielisen mieheni hukkaamia verorahoja. Rahoja etsiessä tulee samalla kylä tutuksi.

Tapahtuma-alueelle on vapaa pääsy ja suuri osa ohjelmastakin on ilmaista. Helsingan keskiaikapäivän järjestävät yhdessä Vantaa-Seura, Tikkurilan seurakunta ja BRQ Vantaa Festival. Tapahtuman järjestelyjä tukevat Vantaan kaupunki, Vantaan seurakunnat ja Aktiastiftelsen i Vanda.

Helsingan keskiaikapäivän ohjelma la 10.8.2019

Pyhän Laurin kirkossa
11 Kirkonkellot soittavat tapahtuman alkaneeksi
12 Laurin päivän keskiaikainen messu (Westhin codex)

Pappilan puistossa
11–18 Keskiaikamarkkinat
11 Piknik-konsertti
11–12.30 Jousiammuntaa yleisölle
11–15 Pehmomiekkailua
12 Keskiaikainen tanssiesitys
13–15 Jousiammuntakilpailu
15 Taistelunäytös
15.30–17 Jousiammuntaa yleisölle
16 Keskiajan muotinäytös
17 Taistelunäytös
17.15 Keskiajan muotinäytös

Lisäksi
Käsityöalueella työpajoja ja lankavärjäystä
Keskiaikaisia tansseja ja lauluja
Keskiaikaseura Hukka
Parantajan koju
Älä koske maahan -rata
Poniratsastusta ja kärryajelua

Keskiaikaopastukset 
Pakarituvan edestä, kesto á 45 min.
13, 14 ja 15 suomeksi
13 ruotsiksi
14 Lasten aikamatka keskiaikaan suomeksi ja venäjäksi

Pakarituvassa lapsille
11 Keppihevos- ja kilpityöpaja (niin kauan kuin materiaalia riittää)
14–17.30 Musiikkityöpaja

Pyhän Laurin kappelissa
11–15 Kalevalaiset naiset esittelevät muinaispukuja koruineen
14 Keskiaikaisen laulun työpaja, Johanna Korhonen
15 Luento: Arkeologit ja metallinetsijät kansalaistiedettä tekemässä, Anna Wessman
16 Luento: Kuninkaantie Vantaalla, Andreas Koivisto

Hiekkakentällä
13 ja 16 Leikkimieliset hevosturnajaiset

Kotiseutumuseo on avoinna

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Vantaa-Seura

Aikaisempia kirjoituksia

Vantaa-Seura

Vantaa-Seura-Vandasällskapet ry on kaikille vantaalaisille tarkoitettu kotiseutuyhdistys, joka tutustuttaa kotikulmiin järjestämällä retkiä, opastuksia, luentoja ja kulttuuritapahtumia. Julkaisemme myös kirjaa Helsingin pitäjä-Vantaa, olemme Helsingan keskiaikapäivän yksi järjestäjä ja kestikievari Övre Nybackan toimija.

Vantaa-Seura toivottaa kaikki Vantaan historiasta ja kulttuurista kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan yhdistyksen toimintaan. Vantaa on kotikaupunkimme, josta olemme ylpeitä. Kotikulmien tunteminen auttaa niissä viihtymään! Tule mukaan Vantaa-Seuraan!

Lue lisää kotisivuiltamme!

Uusimmat mielipiteet