Kaisa Paastela

Tupakoinnille loppu

(PÄÄKIRJOITUS) Hallituksen suunnitelma tupakkaveron kiristyksistä lähivuosina on nostamassa savukeaskin hintaa Suomessa noin 10 euroon.

Tullirikostorjunnan valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoi Länsiväylälle (LV verkko 10.6.), että salakuljetuksen riski on olemassa, kun eri maiden välille syntyy ”hintarajoja” jossakin halutussa tuotteessa. Sinkkosen mukaan salakuljetus yleistyy vasta, kun hintaero on ”merkittävä.” Tupakan askihinta on esimerkiksi Baltiassa nyt Viron ja Latvian SuperAlkoissa 3,5–4 euron välillä.

Suomeen salakuljetettavat savukkeet ovat useimmiten peräisin Venäjältä tai Valko-Venäjältä. Sinkkonen totesi, että salakuljettajille paljon houkuttavampi tuote on nuuska, koska sen myynti on sallittua Ruotsissa, mutta kokonaan kielletty Suomessa.

 

Myös tupakointia aiotaan suitsia jatkossa maassamme entistä tiukemmin. Vaikka kehitys on mennyt hyvään suuntaan ja nuoriso polttaa entistä vähemmän, on sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä pohtinut muun muassa tupakan ikärajan nostamista 20 vuoteen.

Työryhmä julkaisi viime vuoden syksyllä listan toimenpide-ehdotuksista, joilla vauhditetaan tupakointi- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista kokonaan vuoteen 2030 mennessä.

Tupakointikieltoalueita voitaisiin työryhmän mukaan laajentaa siten, että kaikki ulkotilat, jotka pääsääntöisesti ovat alaikäisten käytössä, olisivat tupakointikiellossa. Tämä koskisi myös nuuskan käyttöä. Myöskään joukkoliikenteen pysäkeillä ja taksitolpilla ei saisi jatkossa sauhutella lainkaan.

 

Tupakointikiellon rikkomisesta olisi työryhmän mukaan hyvä voida määrätä hallinnollinen sanktiomaksu samaan tyyliin kuin pysäköintivirhemaksu. Jatkossa siis tupakointi bussipysäkillä voisi tuottaa pikaisen sakkolapun.

Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet