Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Työ toisilla, kesä kaikilla

(PÄÄKIRJOITUS) Heinäkuu on perinteisesti aikaa, jolloin yritykset, järjestöt ja poliitikot yrittävät ylittää uutiskynnystä tiedotteilla, joiden aiheet saattaisivat jäädä muina aikoina katveeseen. Tänä vuonna pelin avasi Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, joka maanantaiaamun varhaistunteina laittoi jakeluun tiedotteen, jonka otsikossa kysyttiin: Miksei opiskelijoilla ole oikeutta lepoon ja lomaan?

 

Suomen siirtyminen lomamoodiin on saanut opiskelijajärjestön myös kysymään, ”miksi opiskelijoilla ainoana väestöryhmänä Suomessa ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon”. Kesällä opintotukea saa vain, jos opiskelija suorittaa myös silloin riittävästi opintoja. SYL:n kannanoton mukaan ”ainoaksi vaihtoehdoksi monelle jää töiden hakeminen”.

SYL näkee ongelmallisena myös sen, että ”yliopisto-opiskelija viettää kesänsä töissä, joissa korkeakouluopinnoissa hankittua osaamista ei pääse hyödyntämään” ja että ”yhteiskunnan kannalta tämä tuskin on järkevintä resurssien käyttöä”.

 

Ei, ennen ei kaikki ollut paremmin, vaikka kouluun olisi hiihdetty umpihangessa kesät ja talvet. Silti SYL:n jalat ovat kannanottoa kirjoitettaessa olleet tukevasti irti toimiston lattiasta. Opiskelun lomassa on aikansa oltava levolle ja lomallekin. Pätkätöiden ja itsensä työllistämisen lisääntyessä opiskelun synnyttämä lomaoikeus on kuitenkin kovin kaukana nykytyöelämän realiteeteista, vaikka enemmän SYL taitaakin tähyillä perustulon suuntaan. Sosiaalisen median irvileuat ovatkin jo ehtineet piruilla, että kertyisikö opiskelijoille mahdollisesti sitä enemmän lomaa mitä pidempään he ovat opiskelleet aivan kuten työelämässäkin lomaoikeus kasvaa kokemuksen kertyessä.

Asian voi kääntää myös toisinpäin. Kesätyöt – muutkin kuin oman opiskelualan - tarjoavat paitsi toimeentulon, niin myös mahdollisuuden oppia tuntemaan sellaisiakin ihmisiä ja asioita, jotka eivät omaan arkeen normaalisti kuulu.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet