Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Loman loppu voi ahdistaa

(PÄÄKIRJOITUS) Moni kesälomalainen palasi tällä viikolla töihin. Ensi viikolla alkavat koulut ja valtaosa päiväkodeistakin avaa kesän jälkeen. Silloin lapsiperheiden arki alkaa täydellä teholla.

Lomalla arjen rutiineista sai hetken hengähtää ja mieli sai levätä. Oli aikaa palautua työnteosta. Hyvä niin.

Jotkut kokevat töihin palaamisen ja arjen alkamisen ahdistavana, vaikka eivät välttämättä varsinaista stressiä kokisikaan.

Työterveyslaitoksen mukaan neljännes työntekijöistä kokee työstressiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinSote-tutkimuksesta käy puolestaan ilmi, että aikuisväestöstä noin joka neljäs ei uskonut jaksavansa terveytensä takia työskennellä ammatissaan vanhuuseläkeikään asti.

Työuupumukseen on monia syitä, joita liiallisen työmäärän lisäksi ovat esimerkiksi huono johtaminen tai epäselvät tavoitteet. Eri aloilla haasteet ovat erilaisia.

Elämän käänteitä ei voi ennustaa, eikä kaikki kuormittuneisuus tietysti ole työpaikan ”syytä”. Joskus tapahtumat yksityiselämässä heijastuvat työpaikalle ja vaikeuttavat sitä kautta työssä jaksamista.

Työpaikat ja -yhteisöt ovat erilaisia haasteineen ja vahvuuksineen. Jokaisen yrityksen kannattaa kuitenkin pitää huoli omista työntekijöistään ja luoda sellaiset puitteet, että työntekijät viihtyvät ja jaksavat arjessa.

Loman jälkeen, virkein mielin, on hyödyllistä miettiä miten omaan työhön ja työssä jaksamiseen voisi itse vaikuttaa ja mihin omat rajansa vetää.

Lomalla tehdyt mukavat, itselle hyvää mieltä ja energiaa tuottavat asiat sekä harrastukset kannattaa pitää matkassa mukana, kun arki kunnolla alkaa. Ne tuovat vastapainoa työlle tai opiskelulle ja auttavat jaksamaan.

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet