Armi Suojanen

Tupakantumppi pois katukaivosta

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaa oli heinäkuussa mukana Pidä saaristo siistinä -yhdistyksen Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjassa. Lyhyen kampanjan ajan joidenkin katukaivojen ympärille oli kiinnitetty värikäs tarra, jossa kaivo oli ikään kuin kalan suu.

Valitettavan vähälle huomiolle jääneen pilottikampanjan tavoitteena oli vähentää roskaamista ja erityisesti tupakantumppien päätymistä luontoon.

Ihmisiä on hyvä herätellä ja valistaa. Monikaan ei tiedä, että kadulla sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä vesistöön. Hulevedet nimittäin johdetaan lähes joka paikassa suoraan puhdistamatta lähimpään vesistöön.

Tupakan filtteri sisältää myrkyllisiä aineita, kuten arsenikkia ja lyijyä. Kaupunkilaisjärkikin sanoo, että sellaiset eivät kuulu vesistöihin tai mihinkään muualle luontoon.

Muovia sisältävä tumppi ei maadu, vaan hiutuu vähitellen mikromuovihiukkasiksi. Myrkyt säilyvät myös niissä. Mikromuovia kertyy eläinten elimistöön ja lopulta se tukkii ja hiertää niiden ruoansulatuskanavia.

Jos vesieläinten kohtalosta ei välitä, niin kiinnostaisiko se, että tupakantumppeja voivat napsia myös pikkulapset ja koirat.

Mikromuovia syömme me kaikki kalojen popsijat.

Sosiaalisessa mediassa jaettiin kesällä kuvaa kalan avatusta vatsasta, joka oli täynnä tupakannatsoja. Näkyä kauhisteltiin, mutta tuliko mieleen, että ne omatkin tumpit voivat kulkeutua sadevesien mukana ojiin, järviin ja mereen.

Kaikkien yhteiseksi hyväksi olisi toivottavaa, että tupakoitsijat ymmärtäisivät natsojen haitat ja korjaisivat ne talteen käryttelyn jälkeen. Sen lisäksi, että tumpit ovat vaaraksi ympäristölle, ne tekevät yhteisistä tiloista epäsiistejä.

Parasta olisi luopua kessuttelusta kokonaan. Se olisi jo ilmastoteko.

 

Armi Suojanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet