Tiina Örn

Kuntalainen on arjen liikkumisen asiantuntija

(PÄÄKIRJOITUS) Asolanväylä, Kaakkoisväylä, Kivivuorentie, Koivukyläntie, Kulomäentie, Otavantie, Talvikkitie. Siinä muutamia poimintoja teistä, joilla vantaalaisten mielestä liikenneturvallisuus vaarantuu toistuvasti.

Nimet on poimittu vastauksista, joita lukijat ovat antaneet Vantaan Sanomien verkkosivuille avattuun kyselyyn. Kyselyssä saa kertoa, missä Vantaalla kaahataan ja missä ovat liikenteen vaaranpaikat.

Kyselyyn tuli heti ensimmäisenä päivänä kymmeniä vastauksia. Vantaalaiset tahtovat äänensä kuuluville ja kaipaavat liikenneturvallisuutta lisääviä tekoja. Töyssyjä, valvontaa, nopeusrajoitusten alentamista, tarkkuutta kuljettajilta, toivotaan vastauksissa.

Useassa vastauksessa ilmaistaan turhautuneisuutta. Vaaranpaikasta on kerrottu viranomaisille, mutta mitään ei ole tapahtunut – vuosiin. "Tehkää tästä juttua, ehkä sitten joku viimein tekisi jotain", kuuluu paikallislehdelle suunnattu viesti.

Kuntalainen on usein paras asiantuntija, hänellä on sanottavaa myös liikennesuunnittelussa. Kuntalainen tietää ennen kaikkea sen, missä on korjattavaa suunnittelun ja rakentamisen jälkeen. Kuntalaisen katse kohdistuu solmukohtiin, niihin pisteisiin, joissa jokin meni vikaan.

Arjen asiantuntija tietää, että sujuvaa liikennettä edistävät suorat tienpätkät päätyvät öiseen aikaan kaahailukaistoiksi. Hän tietää, missä kulkevat suositut oikopolut, ja miten ne tulisi huomioida jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikkumista arvioitaessa.

Liikennesuunnittelun tulee pysyä nopeasti kasvavassa kaupungissa, kuten Vantaalla, maankäytön suunnittelun vauhdissa. Jos siinä ei joka hetki onnistuta, kuntalaista kannattaa kuunnella silloin kun on korjausliikkeiden aika.

 

Tiina Örn

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet