Vantaa-Seura

Suositut Vantaan historiakävelyt saavat jatkoa

Vantaan historiakävelyillä tutustutaan eri kyliin ja kaupunginosiin. Kesäinen Kaivokselan opastus uusitaan yleisön toiveesta.

Venla Vuola

Vantaan historiakävelyjen sarja jatkuu syksyllä

 

Kesällä toteutettu Vantaan historiakävelyjen sarja osoittautui erittäin suosituksi. Monella kävelyllä kulki oppaan mukana yli satapäinen kuulijoiden joukko. Yleisön toiveesta Vantaan kaupunginmuseo, VisitVantaa ja Vantaa-Seura tarjoavatkin nyt uuden Vantaan historiaan tutustuttavan kävelysarjan.

 

  • On ollut ihastuttavaa huomata, että Vantaan historia kiinnostaa niin laajasti. Kävelyillä on ollut mukana kaikenikäisiä vantaalaisia ja onpa muutama henkilö naapurikaupungeistakin löytänyt kierroksille, kertoo projektikoordinaattori Maiju Hautamäki Vantaan kaupunginmuseosta. 
     

Oppaina toimivat Vantaa-Seuran ja Vantaan kaupunginmuseon asiantuntijat. Kierrosten kesto kohteesta riippuen 1–2 tuntia. Tarkista kellonaika ja lähtöpaikka jokaisen opastuksen yhteydessä. Päälle säänmukainen varustus.

 

Opastus on suomeksi, paitsi maanantaina 2.9. ruotsiksi ja lauantaina 14.9. englanniksi. Kaikille kierroksille on vapaa pääsy. Opastukset ovat osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

 

Uskalla antaa Vantaan valloittaa! Tervetuloa mukaan!

 

Ma 19.8. klo 17.30 Länsimäen linnoitukset

Ensimmäisen maailmansodan aikana pääkaupunkiseudulle rakennettiin mittavat maa- ja merilinnoitusvyöhykkeet. Länsimäessä on säilynyt merkittävä sotahistoriallinen linnoitus, jonka rakennelmien partaalla kuullaan ensimmäisestä maailmansodasta Vantaalla.

 

Lähtöpaikka: Pallastunturintien ja Tykkikujan risteys, Länsimäki.

 

To 22.8. klo 17.30 Katrinebergin kartano: Rälssisäteristä kansalaistoiminnan keskukseksi

Knapbackan tilan nimi muuttui Katrinebergiksi yli 200 vuotta sitten tapaturmaisesti hukkuneen Catarina-emännän takia. Katrinebergin vanhaa kartanoa ympäröi ainutlaatuinen terassipuutarha ja vuodet ovat tuoneet vierelle sairaalan ja kunnalliskodin.

 

Lähtöpaikka: Katrinebergin kartanon edusta, Katriinankuja 5.

 

Ma 26.8. klo 17.30 Koivukylä: Kampakeramiikasta kompaktikaupungiksi

Kierroksella selviää, miten kampakeramiikka, sielunmessut, sota ja kompaktikaupunki-ideologia liittyvät Koivukylään. Etsimme oikeaa Koivukylää Rekolanojan molemmin puolin.

 

Lähtöpaikka: Koivutori, Hakopolku 2.

 

To 29.8. klo 18.00 Myyrmäki: Kivikaudesta katutaiteeseen

Myyrmäki sijaitsi kivikaudella meren rannalla ja alueella suoritetut mittavat arkeologiset kaivaukset kertovat hylkeenpyytäjien elämästä ja kuolemasta. Mitä muinaisesta Myyrmäestä on edelleen nähtävillä katutaiteen värittämässä Myyr Yorkissa?

 

Lähtöpaikka: Ravintola Wanda´s, Liesikuja 5.

 

Ma 2.9. klo 17.30 Kårböle (på svenska)

Vi bekantar oss med bakgrunden till skolbyggnaderna från tre olika sekel. Vi promenerar via Malmgårds spännande historia till Håkansberg och Kårböle FBK. Bland höghusen ser vi ännu Abrams karaktärsbyggnad.

 

Start vid Kårböleskolan, Sorolavägen 2, Helsingfors.

 

Su 8.9. Opastuksia Jokiniemen Muinaispuistopäivässä

Klo 12:15 Ikikallion vuosituhannet

Hakkilan kivisillan viereinen Ikikallio voisi kertoa meheviä tarinoita kivikaudesta 1900-luvulle saakka. Muinaispuistopäivän ja Euroopan kulttuuriympäristöpäivän opastuksilla tutustutaan kivikauteen, Hakkilan kivisiltaan ja Kuninkaantiehen sekä Haxbölen keskiaikaiseen kyläasutukseen.

Klo 13:30 Kivisillalla suurnimien kanssa

Kaksi Suomen presidenttiä, olympiasankari sekä maailmankuulu oopperatähti linkittyvät Hakkilan kivisillan ja lähialueen menneisyyteen.

 

Kierrosten lähtöpaikka: Jokiniemen muinaispuisto, Tikkurilantie 20.

 

La 14.9. klo 12:30 Tikkurila historywalk in English

Why was Tikkurila found and how it developed? Buildings and nature on the riversides of Keravanjoki show signs of the ancient and historical Vantaa – if you know where to look. The walk is a part of Vantaa 688 years celebration.

Lähtöpaikka: Vantaa City Museum, Hertaksentie 1.

 

Ma 16.9. klo 17.30 Sotunki: Kylämaiseman historiaa

Merenpohjasta nousseet viljavat pellot ja rakennushistoriallisesti arvokas kylämaisema vie ajatukset kaupungin sykkeestä satojen vuosien taakse. Tervetuloa tutustumaan valtakunnallisesti merkittävään Sotungin kylään.

 

Lähtöpaikka: Ravintola Nygårds, Uunirinne 2.

 

 Ma 23.9. klo 17.30 Kaivoksela: Rautakaivosten lähiö

Vantaan rautainen sydän, Sillbölen avolouhos oli aikansa merkittävin rautamalmin lähde ja nykyisin yksi Vantaan teollisen historian näkyvimmistä muistomerkeistä, jonka mukaan Kaivoksela on nimensä saanut.

 

Lähtöpaikka: Kaivokselan liikuntapuiston laita, Luolapolku 6, kierros päättyy Kaivokselan ostarille.

 

 Ma 30.9. klo 17.30 Övre Nybackasta Lillakselle: Kievarielämää ja keskiaikaa

Tutustumme keskiaikaisen Mårtensbyn kylästä Nybackan ja Lillaksen tiloihin. Övre Nybacka tuo tuulahduksen kievarielämästä, mutta Lillaksen tontin jäänteet ovat maan povessa. Mitä arkeologit ovat löytäneet Lillakselta ja mitä tiedämme Lillaksen omistaneesta Bonden suvusta?

 

Lähtöpaikka: Kestikievari Övre Nybacka, Nybackantie 4.

Vantaa-Seura

Aikaisempia kirjoituksia

Vantaa-Seura

Vantaa-Seura-Vandasällskapet ry on kaikille vantaalaisille tarkoitettu kotiseutuyhdistys, joka tutustuttaa kotikulmiin järjestämällä retkiä, opastuksia, luentoja ja kulttuuritapahtumia. Julkaisemme myös kirjaa Helsingin pitäjä-Vantaa, olemme Helsingan keskiaikapäivän yksi järjestäjä ja kestikievari Övre Nybackan toimija.

Vantaa-Seura toivottaa kaikki Vantaan historiasta ja kulttuurista kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan yhdistyksen toimintaan. Vantaa on kotikaupunkimme, josta olemme ylpeitä. Kotikulmien tunteminen auttaa niissä viihtymään! Tule mukaan Vantaa-Seuraan!

Lue lisää kotisivuiltamme!

Uusimmat mielipiteet