Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Uusi digiloikka tulee kalliiksi

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaalaisten lasten ja nuorten luetun ymmärtäminen heikkenee. Kirjojen sijaan lapset tarttuvat mieluummin älylaitteisiin. Tämä käy ilmi 3.-, 6.- ja 9.-luokkalaisille tehdystä oppimaan oppimisen arvioinnissa.

Esimerkiksi kuudesluokkalaisilla tulokset heikkenivät lisäksi työmuistissa ja matemaattisessa ajattelussa, jotka olivat myös tutkimuksessa testattuja osa-alueita.

Jatkossa älylaitteisiin mieltyneet lapset voivat olla tyytyväisiä, sillä niitä käytettäneen koulussa entistä enemmän. Vantaan opetustoimi aikoo käyttää seuraavien neljän vuoden aikana yhteensä 5,4 miljoonaa euroa digitaalisen oppimisen kehittämiseen. Kaikkiaan suuren hankkeen hintalappu on 11 miljoonaa euroa ja sen toisen puolen maksaa Business Finland.

Tuorein digiloikka on luontainen jatkumo ensimmäiselle loikalle. Vuonna 2015 opetustoimi hankki 12 500 tablettia koulujen sekä päiväkotien käyttöön. Laitekantaa päivitettiin parin vuoden päästä 13 800 chromebookilla.

Tulevien vuosien aikana laitteita päästään hyödyntämään entistä paremmin, sillä tavoitteena on kehittää digitaalisia sisältöjä. Jatkossa oppilas voi esimerkiksi tehdä entistä enemmän tehtäviä digitaalisesti ja pelillisiä keinoja hyödyntäen. Opettaja näkee puolestaan omalta laitteeltaan reaaliajassa, kuka edistyy ja missä tahdissa. Näin hän voi kohdentaa apuaan niille, jotka sitä tarvitsevat.

Kun laitekanta on kunnossa, on tietysti järkevää, että tableteista ja muista laitteista otetaan hyöty irti.

Samalla ei kuitenkaan voi olla miettimättä, mitä kaikkea muuta 11 miljoonalla eurolla olisi voinut kouluissa tehdä?

Esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevia oppilaita on vantaalaiskouluissa yhä enemmän. Samalla rahalla, tai edes osalla siitä, olisi voinut palkata esimerkiksi koulunkäyntiavustajia, erityisopettajia ja muita käsipareja, joita moni opettaja on kaivannut opetuksen tueksi.

Digilaitteet auttavat varmasti opettajaa työssään. Aika näyttää, mitä muutos tekee lasten oppimiselle ja motivaatioille.

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet