Vantaa-Seura

Arkeologiaa ja historiaa Jokiniemen muinaispuistopäivässä

Muinaispuistopäivässä järjestetään Vantaan historiaan tutustuttavia historiaopastuksia.

Riina Koivisto

Koko perheelle suunnattua muinaispuistopäivää vietetään Jokiniemessä, Sandlåkerin kivikautisen asuinpaikan päällä sunnuntaina 8.9.2019. Hakkilan kivisillan ympäristössä, Keravanjoen varrella ja rivi- sekä kerrostalojen vierellä sekä muinaismeren rannalla on yksi Suomen laajimmista kivikautisista asuinpaikka-alueista. Aluetta on tutkittu arkeologisesti useaan otteeseen.

Sandåkerin kivikautisella asuinpaikalla Jokiniemessä avattiin kaksi vuotta sitten Vantaan ensimmäinen muinaispuisto. Tänä vuonna muinaispuistopäivä järjestetään jo kolmatta kertaa. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esille alueen historiaa kivikaudelta tähän päivään asti. Muinaispuistopäivä järjestetään osana Euroopan laajuisia kulttuuriympäristöpäiviä.

Muinaispuistopäivän ohjelma klo 12-15:

12.00 LC Tikkurila-Dickursbyn ja Vantaan kaupungin välisen Adoptoi monumentti-sopimuksen julkistus, Vantaan kaupunginmuseon päällikkö Marjo Poutanen

12.15 Opastus: Ikikallion vuosituhannet (oppaana Andreas Koivisto)

Hakkilan kivisillan viereinen Ikikallio voisi kertoa meheviä tarinoita kivikaudesta 1900-luvulle saakka.Opastuksella tutustutaan kivikauteen, Hakkilan kivisiltaan ja Kuninkaantiehen sekä Haxbölen keskiaikaiseen kyläasutukseen.

13.30 Opastus: Kivisillalla suurnimien kanssa (oppaana Riina Koivisto)

Kaksi Suomen presidenttiä, olympiasankari sekä maailmankuulu oopperatähti linkittyvät Hakkilan kivisillan ja lähialueen menneisyyteen.

Kierrosten lähtöpaikka: Jokiniemen muinaispuisto, Tikkurilantie 20.

Koko tapahtuman ajan, klo 12-15:

Arkeologinen rastipiste

Muovaile oma kivikauden idoli!

Myynnissä lettuja, makkaraa ja juomaa sekä kirjallisuutta Vantaan historiasta.

Muinaispuistoon on pystytetty alueen historiasta kertova infotaulu. Paikalle on entisöity myös Agnes Lindholmin tilan vanha terassipuutarha. Koko perheen tapahtumaan on vapaa pääsy!

Tapahtumapaikka sijaitsee Jokiniemen (Sandåkerin) Muinaispuistossa, Hakkilan sillan kupeessa osoitteessa Tikuurilantie 20. Yhteistyössä Vantaa-Seura, Vantaan kaupunginmuseo ja Kylli-hanke, LC Tikkurila-Dickursby sekä VisitVantaa. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Vantaa-Seura

Aikaisempia kirjoituksia

Vantaa-Seura

Vantaa-Seura-Vandasällskapet ry on kaikille vantaalaisille tarkoitettu kotiseutuyhdistys, joka tutustuttaa kotikulmiin järjestämällä retkiä, opastuksia, luentoja ja kulttuuritapahtumia. Julkaisemme myös kirjaa Helsingin pitäjä-Vantaa, olemme Helsingan keskiaikapäivän yksi järjestäjä ja kestikievari Övre Nybackan toimija.

Vantaa-Seura toivottaa kaikki Vantaan historiasta ja kulttuurista kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan yhdistyksen toimintaan. Vantaa on kotikaupunkimme, josta olemme ylpeitä. Kotikulmien tunteminen auttaa niissä viihtymään! Tule mukaan Vantaa-Seuraan!

Lue lisää kotisivuiltamme!

Uusimmat mielipiteet