Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Lasten liikuntaa kannattaa tukea

(PÄÄKIRJOITUS) Harrastaminen mukavassa porukassa on lapsen itsetunnolle ja fyysiselle kunnolle elintärkeä juttu. Siksi viime viikolla ilahdutti tieto, että Vantaan kaupungin maksuttomat liikuntakerhot jatkavat toimintaansa syyskuun alusta.

Toiminta oli vaakalaudalla, sillä kerhotoimintaa aikaisemmin järjestänyt Wau ry ajautui konkurssiin keväällä. Nyt 85 kerhon toimintaa luotsaavat yhteistyössä Vantaan kaupunki, Sporttia kaikille ry ja paikalliset urheiluseurat.

Koulupäivän aikana tai sen jälkeen tapahtuva harrastaminen on nerokas keksintö. Sillä aikaa, kun vanhemmat ovat töissä, voi lapsi liikkua ohjatusti kivassa porukassa. Kerhot tarjoavat myös hyvää vastapainoa kilpaurheilulle, sillä kouluilla liikutaan liikkumisen ilosta, lajeja vaihdellen. Jokainen voi tulla mukaan, eikä tarvitse olla paras.

Illalla aikaa riittää sitten perheen ja kavereiden kanssa oleiluun.

Kansallisen liikuntasuosituksen mukaan kouluikäisten tulisi liikkua vähintään 1–2 tuntia päivittäin monipuolisesti. Välillä liikunnan pitäisi olla myös sellaista, että tulee hiki ja hengästyttää.

Viime vuonna tehdyssä Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimuksessa kävi ilmi, että suositusten mukaan, eli tunnin joka päivä, liikkui oman arvionsa mukaan 38 prosenttia kaikista tutkimukseen vastanneista 7–15 vuotiaista. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat, sitä vähäisempää oli liikkuminen. Esimerkiksi 15-vuotiaista suositusten mukaan liikkui vain viidennes.

Vantaan liikuntakerhotoimintaa rahoittaa Opetushallitus. Se, että lapsi kiinnostuu nuorena liikunnasta, saa siitä hyvää mieltä ja kenties elinikäisen innostuksen liikkumiseen, on tukemisen arvoinen asia.

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet