Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Lapset ansaitsevat parempaa

(PÄÄKIRJOITUS) Pula lastentarhanopettajista, lastensuojelun työntekijöistä, sairaanhoitajista, insinööreistä... Viime vuosina, ja valitettavasti myös viime aikoina, pätevien työntekijöiden palkkaaminen on ollut etenkin tietyillä aloilla Vantaalla kiven alla ja työntekijöiden vaihtuvuus on paikoin suurta.

Syitä vaihtuvuuteen on tietysti monia. Yksi syy on se, että osa kaupungeista tai kunnista maksaa Vantaata parempaa palkkaa.

Tuorein esimerkki näkyy Vantaan lastensuojelun sijaishuollossa, josta on lähtenyt viisi työntekijää, eli noin puolet koko tiimistä.

Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen arvelee yhdeksi syyksi palkkojen korotuksen, sillä Helsinki nosti sosiaalityöntekijöiden palkkoja 1. syyskuuta. Nyt sosiaalityöntekijälle maksetaan Helsingissä noin 3 600 euroa kuukaudessa, kun Vantaalla peruspalkka on 3 450 euroa.

Työntekijöiden houkuttelu näkyy toki Vantaallakin, joka yrittää haalia lisää lastentarhanopettajia jatkuvalla haulla. Uudessa toimintamallissa työntekijä voi itse työhakemuksessaan kertoa, missä ja millaisessa päiväkodissa hän haluaisi työskennellä.

Palkka on tässäkin porkkanana, sillä jos hakija tulee töihin Vantaalle lähikuntia kauempaa, saa hän 1 500 euron suuruisen muuttorahan. Se maksetaan kuuden kuukauden koeajan jälkeen.

Työntekijän näkökulmasta työpaikkashoppailu on ihan ymmärrettävää. Jos jossain on paikka, jossa samaa työtä voi tehdä paremmalla palkalla ja kenties paremmin eduin, miksipä sinne ei vaihtaisi?

Sijaiskärsijöinä tässä ovat tietysti lapset. Päiväkodissa hoitajat saattavat vaihtuvat tiuhaan ja lastensuojelussa lapsen, nuoren tai vanhemman pitää sopeutua taas uuden ihmisen kanssa toimimiseen.

Lapset ansaitsisivat nykyistä paremman tilanteen.

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet