Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Pää kylmänä lounasravintolassa

(PÄÄKIRJOITUS) Parhaillaan vietettävä valtakunnallinen Hävikkiviikko muistuttaa meitä kuluttajia tärkeistä asioista.

Ruokaa päätyy suotta roskiin niin kotona, ravintoloissa, kaupoissa kuin teollisuudessakin. Kotitalouksien synnit ovat tässä raskaimmat, sillä vuosittain ruokimme roska-astiaa 120–160 miljoonalla kilolla ruokaa. Henkilöä kohti se tekee noin 20–25 kiloa vuodessa.

Ravintola-alalla viidennes valmistetusta ruoasta, noin 75–85 miljoonaa kiloa, menee hukkaan. Hävikkiä syntyy tietysti ruoan valmistamisen yhteydessä, mutta myös tähteinä lautasilla.

Onneksi hävikin vähentäminen, niin kotona kuin ravintoloissakin, on asia, johon jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa.

Ravintoloiden hävikkiä vähentää esimerkiksi se, että monesta työpaikkaruokalasta saa lounasajan päätyttyä ostaa jäljelle jäänyttä lounasruokaa kotiin. Perusasioihin kuuluu se, että ottaa lautaselle vain sen verran ruokaa, minkä jaksaa syödä.

Vantaalaisittain ilahduttavaa on, että kaupungissa osataan hyödyntää hävikkiruokaa pieniä arkisia tekoja laajemmin.

Vantaan kaupungin ja Vantaan seurakunnan hallinnoima hävikkiruokaterminaali Yhteinen Pöytä jakaa joka viikko 20 000 kiloa kauppojen hävikkiruokaa eteenpäin. Verkostossa on noin 35 lahjoittajaa, kuten kauppoja ja tukkuja.

Osa ruoasta päätyy yhteisöllisten lounaiden raaka-aineiksi. Näitä lounaita tarjotaan Vantaalla esimerkiksi seurakunnissa ja asukastiloissa joka viikko.

Lisäksi hävikkiruokaa jaetaan säännöllisesti vähävaraisille ruokakassien muodossa.

Yhteisen pöydän toiminta-ajatus ulottuu toki pelkkää ruoanjakoa laajemmalle, mutta yhtä kaikki se on hyvä esimerkki myös siitä, miten hävikkiruokaa voi jakaa tehokkaasti.

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet