Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Vuorotyö näyttää arjen haasteet

(PÄÄKIRJOITUS) Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen vuonna 2016 toi mukanaan uuden, monelle kuluttajalle mieluisan arjen. Kaupassa voi asioida melkein milloin vain, oli sitten arki tai pyhä.

Välillä voi olla vaikeaa muistaa, että ”ennen vanhaan” eli ennen vuotta 2016, kaupat menivät esimerkiksi lauantaisin pääsääntöisesti kiinni viimeistään kello 18.

Nyt etenkin sunnuntaista on muodostunut hyvä kauppapäivä, kun Keskon mukaan aikaisemmin perjantai ja lauantai olivat selkeästi muita päiviä parempia myynniltään (VS 21.9.).

 

Vantaalla ympäri vuorokauden avoinna olevat kaupat voidaan toistaiseksi laskea yhden käden sormilla.

Vaikka kellon ympäri olevia kauppoja ei kovin montaa olekaan, on moni vantaalainen yritys rukannut aukioloaikojaan. Monet marketit ovat auki aamusta iltaan.

Muutos näkyy myös muualla. Esimerkiksi pankki- tai vakuutusneuvojan kanssa voi chattailla vaikka lauantai-iltana. Se tarkoittaa, että joku on silloinkin työvuorossa.

 

Samalla, kun osa yhteiskunnasta pyörii kahdeksasta neljään -rytmillä, ovat toisessa ääripäässä vuorotyötä tekevät.

Arjessa vuorotyö aiheuttaa monenlaisia haasteita, etenkin yksinhuoltajille.

Vantaalla on onneksi useita päiväkoteja, jotka ovat avoinna iltakymmeneen, sekä päiväkoteja, jotka ovat auki kellon ympäri. Mutta miten käy eka- tai tokaluokkalaisen, jos vanhemmilla on ilta- tai yövuoro?

 

Osalle vuorotyö sopii ja monet tekevät ilta- tai yövuoroja mielellään. Varsinkin perheellinen tarvitsee kuitenkin erityisjärjestelyjä, etenkin, jos omat turvaverkot eivät ole kattavat.

Jos haluamme, että palveluja on saatavilla 24/7, on meidän tarvittaessa oltava valmiita laajentamaan myös kaupungin tuottamia palveluja.

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet