Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Lapset ilmastoirvailun kohteena

(PÄÄKIRJOITUS) Viime viikolla vietetty kansainvälinen ilmastoviikko huipentui perjantaina Eduskuntatalolla järjestettyyn mielenosoitukseen, jossa päättäjiltä vaadittiin toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Vantaalaisia koululaisia oli myös paikalla, sillä kaupunki oli tehnyt linjauksen siitä, että koulupäivän aikana mielenilmaukseen sai osallistua huoltajan luvalla.

Se, miten voimakkaan reaktion lasten ja nuorten osallistuminen ilmastokeskusteluun ja myös kyseiseen mielenosoitukseen, on synnyttänyt meissä aikuisissa, on ollut karua seurattavaa.

Lapsille irvaillaan ja heidän mielipiteitään aliarvioidaan.

Monet tuntuvat ajattelevan, että ilmastoasioista kiinnostuneiden lasten tulisi itse olla ääriesimerkkejä muutosten toteuttamisessa. Futistreeneihin ei enää koskaan saisi kulkea äidin tai isän autolla, vaan aina tulisi pyöräillä. Lapsi ei saisi koskaan lentää lomalle. Missään nimessä ei saisi haaveilla uusista merkkilenkkareista, vaan kengät pitäisi ostaa kirppikseltä. Aina pitäisi syödä pelkkää kasvisruokaa.

Keskustelun tason velloessa ruohonjuuritasolla joko tai -osastolla, lienee hyvä muistuttaa, että mielenilmaus, jos joku, on ihan pätevä tapa nostaa asioita keskusteluun. Lapset ja nuoret eivät voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin esimerkiksi äänestämällä, joten jotenkin oma ääni on yritettävä saada kuuluviin.

Myös opetussuunnitelmassa kannustetaan aktiiviseen kansalaisuuteen. Mielenilmaukseen osallistuminen on yksi tapa toteuttaa asiaa.

Vastuu ilmastonmuutoksen hidastamisesta on kaikilla maailmanlaajuisesti ja etenkin suuret kansainväliset yritykset tulisi saada enenevässä määrin vastuuseen ympäristöasioista. Tavalliset ihmiset voivat, ja heidän kannattaa tehdä, osansa ympäristön hyväksi.

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet