LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Sosiaali- ja terveyspalvelut on nostettava kriisistä

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta piti viime viikon tiistaina ylimääräisen hätäkokouksen. Syynä oli kaupungin terveysasemien ja lastensuojelun ajautuminen vakavaan kriisiin.

Kootessaan toimenpiteitä hoitojonojen lyhentämiseksi, lautakunta pyysi virkamiehiä poistumaan kokoushuoneesta.

Menettely on hyvin poikkeuksellinen. Se kertoo myös siitä, että luotto johdon kykyyn ratkaista ongelmia on nyt melkoisen ohuella pohjalla.

Hoitojonot ja terveysasemien puhelinpalvelun tukkeutuminen murentavat ihmisten oikeutta lain määräämiin terveyspalveluihin.

Jopa joka viides lääkärin paikka on täyttämättä. Vantaan terveyskeskuslääkäreiden luottamusmies Hannu Hiltunen on julkisuudessa sanonut (Yle 24.9), että päällä ”on vaikein tilanne, missä me olemme koskaan olleet”.

Lautakunta päätti jo viime joulukuussa, että tänä vuonna terveysasemilla otetaan käyttöön iltavastaanotot. Nyt eletään syyskuuta eikä virkakoneisto ole pannut linjausta täytäntöön. Siksi päätös oli pakko tehdä uudestaan. Samalla vastaanottoja laajennetaan viikonloppuihin.

Toinen murheenkryyni on ollut lastensuojelu. On syntynyt huono kierre, jossa liian vähäisellä työntekijämäärällä on liikaa töitä.

Jos halutaan työntekijöiden tulevan Vantaalle ja pysyvän täällä, tarvitaan palkkaa, työsuhde-etuuksia ja asiakasmääriä, jotka olisivat edes samalla tasolla kuin ympäryskunnissa.

Lastensuojelussa on kyse erittäin vakavista asioista, viime kädessä lapsen koko elämästä. Työntekijät kantavat huolta ennen kaikkea tästä vastuusta.

Samalla on sanottava selvästi: sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset tekevät Vantaalla ensiluokkaista, hyvää, kunniakasta työtä. Voitaisiinko sopia poliitikkojen kesken, että he saisivat tehdä hommansa kunnolla, ilman työnantajan riepottelua, riittävillä voimavaroilla ja tarpeellisella määrällä työtovereita?

Tämä on keskeinen kysymys, kun neuvottelut Vantaan ensi vuoden budjetista kohta käynnistyvät.

 

Antero Eerola

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja

sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet