Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Huijarit tulivat vanhusten arkeen

(PÄÄKIRJOITUS) Luotto virkavaltaan, viranomaisiin ja heidän luomaan turvallisuuden tunteeseen on vahva. Jopa niin vahva, että rikolliset hyödyntävät tätä luottamusta toimissaan häikäilemättä.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan elo- ja syyskuussa Itä-Uudenmaan alueella kirjattiin peräti 25 niin sanottua valepoliisitapausta. Valtaosa tuoreimmista tapauksista, 15, on sattunut eri puolilla Vantaata, kuten Myyrmäessä, Länsimäessä, Pakkalassa ja Rekolassa.

Poliiseina esiintyvät huijarit soittavat useimmiten ikäihmisille ja pyytävät näiden pankkitunnuksia tai pankkikortin tietoja. Jos niitä ei ole herunut, on huijauksen kohteiksi joutuneita esimerkiksi pyydetty toimittamaan käteistä rahaa tiettyyn paikkaan.

Tapaukset ovat räikeitä ja valitettavia. Monen vanhuksen tili tyhjennetty kokonaan.

Kun väestö ikääntyy ja toisaalta elää yhä pidempään, riski sairastua muistisairauteen kasvaa. Tulevina vuosina ja vuosikymmeninä muistisairaiden määrän ennustetaan kasvavan hyvin voimakkaasti. Tämä tarjoaa rikollisille mahdollisuuden kohdistaa kikkansa juuri vanhuksiin.

Poliisi on monia kertoja muistuttanut kansalaisia siitä, että virkavalta ei koskaan pyydä puhelimitse tai kasvokkain kotiovella kenenkään pankkitunnuksia, rahaa tai maksukortteja. Tätä viestiä kannattaa säännöllisesti viedä myös omille sukulaisille, iäkkäille naapureille ja ystäville.

Sama koskee tietysti myös huijaussähköposteja, joita esimerkiksi eri pankkien nimissä toisinaan lähetellään. Niihinkään ei ole luottamista.

Omaisten kannattaa myös asettaa maksukortteihin turvarajat, ottaa käyttöön pankkitunnusten tuplavarmistus ja niin edelleen.

Huijareiden tunkeutuminen tavallisten vanhusten arkeen aiheuttaa heille merkittävää haittaa ja on vastenmielinen ilmiö. Yhdessä toimien ja tietoa lisäten mahdolliset haitat voidaan yrittää minimoida.

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet