Mia LindströmKirjoittaja on Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Kieleen kiinni työelämässä

(PÄÄKIRJOITUS) Maahanmuuttajanaista voi auttaa palkkaamalla hänet töihin. Näin kirjoitti Vantaan Akateemisten Naisten puheenjohtaja Raija Sollamo mielipidekirjoituksessaan Vantaan Sanomissa (Lukijan areena 5.10.).

 

Viisaita sanoja. Työn tekeminen ja jonkinlaiseen yhteisön kuuluminen ovat avaintekijöitä maahanmuuttajien sopeutumisessa ja kotoutumisessa.

Vantaalle vieraskielisten kotoutuminen ja pääsy työn syrjään kiinni on erittäin tärkeää, sillä tuhansilla asukkailla vuodessa kasvavan kaupungin uusista asukkaista liki 80 prosenttia on vieraskielisiä.

Vantaan työllisyysaste, eli se, kuinka suuri osa työvoimaan kuuluvista on töissä, on 75,4 prosenttia. Työttömiä on 8,6 prosenttia. Avoimia työpaikkoja on yli 3200, mutta työ ja tekijä eivät Vantaallakaan aina kohtaa.

 

Vantaalla asuu satoja naisia, jotka eivät käy töissä tai opiskele. Suomen kielen taito on heikko, ja lukutaitokin saattaa olla huono (VS 12.10.).

Nyt työllisyyspalveluissa pohditaan, miten tätä ryhmää voisi auttaa, sillä heidän työllistymisensä on haastavaa. Sekä kunnalta että asiakkaalta tämä vaatii pitkäjänteisyyttä ja tietysti rahaa.

 

Erilaisia projektejakin löytyy, kuten vuonna 2017 Vantaalla alkanut Careerian Äidit mukana -projekti, josta kerroimme Vantaan Sanomissa keväällä 2018. Siinä äidit opiskelevat syyslukukaudella suomen kieltä ja matematiikkaa ekaluokkalaisten kanssa vantaalaisissa kouluissa. Kevätlukukaudella kieltä opiskellaan puolestaan työssä oppimisen yhteydessä.

Suomen kielen taito on olennainen asia kotoutumisessa ja työllistymisessä. Kieliopintoihin pitäisi päästä heti kiinni, eikä niitä pitäisi joutua odottamaan.

Tämänkaltaisiin projekteihin tulee saada lisää osallistujia, sillä intensiivisellä, käytännönläheisellä oppimisella kieli on mahdollista oppia tehokkaasti.

Mia Lindström

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet