Marika Lumme

Mihin riittää lompakko?

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaan kaupunki on varannut tulevan vuoden budjettiin uudisrakentamiseen noin 32 miljoonaa euroa. Tästä summasta suurin osa, noin 20 miljoonaa euroa, on kiinnitetty uusiin päiväkoteihin (VS 9.10.). Vantaan on pakko satsata uusiin rakennuksiin pelkästään kaupunkiin muuttavan asukasvirran vuoksi. Jo ensi vuoden loppuun mennessä lasten määrän päiväkodeissa ja kouluissa on arvioitu kasvavan 600 lapsella.

 

Kymmenen miljoonaa euroa uudisrakentamisen budjetista lohkaistaan uusiin kouluihin. On selvää, että Vantaalle muuttavissa perheissä on myös kouluikäisiä tai ainakin tulevia koululaisia. Lähitulevaisuuden tilatarpeeseen ja oppilasmäärän kasvuun onkin jo varauduttu esimerkiksi Aurinkokiven yhtenäiskoulun laajennuksessa (VS 14.8.). Laajennusosan ovet avautuivat elokuussa ja yhtenäiskoulussa työskentelee tällä hetkellä noin 900 oppilasta. Tilaa on kuitenkin 1 100 oppilaalle.

 

Kun väkimäärä Vantaalla kasvaa, ei riitä, että uusia rakennuksia ja tiloja tehdään. Jo olemassa olevilta tiloilta vaaditaan toimivuutta ja kapasiteettia. Kaupunki on budjettiehdotuksessaan suunnitellut korjaavan kouluja ja päiväkoteja noin 16 miljoonalla eurolla. Summasta valtaosa, 12 miljoonaa euroa, kuluu kouluihin. Sisäilmakorjauksiin on näillä näkymin luvassa viisi miljoonaa euroa. Tuleva vuosi näyttää mihin summat riittävät.

 

Ensi vuoden aikana kaupunki saa aivan uudenlaista kokemusta koulurakennuksiin liittyen. Vantaa on parhaillaan hankkimassa sisäilmaltaan puhdasta paviljonkia oppilaille, jotka kärsivät sisäilmaoireista. Puhdastila pystytetään Simonkylän koulun tontille (VS 21.9.).

Oman lisänsä tuo koulujen arkeen sulautunut ajatus monipuolisista ja muuttuvista oppimisympäristöistä. Vanhasta rakennuksesta voi olla vaikea loihtia näppärästi muunneltava oppimistila. Mielekästä on pohtia myös, onko tilan muoto vai työskentelyolosuhteet, kuten rakennuksen terveys, tärkeintä? Priorisointi myös budjettia tehdessä on taito.

Marika Lumme

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet